Избрани Новини

Стотици тютюнджии живеят на вересия в Неврокопско

Вече 8 месеца напразно си чакат парите от гръцка фирма за миналогодишната реколта

Вече 8 месеца стотици тютюнджии в Неврокопско напразно си чакат парите от гръцката фирма „Лийв Табако Михайлидис” за миналогодишната реколта, информира kmeta.bg. Те не са взели и стотинка за предадения тютюн на гръцкото дружество. Много семейства са принудени да живеят на вересия месеци наред, разчитат на помощ от свои близки, които са на гурбет в чужбина.

„Положението е нетърпимо. Чудим се какво да предприемем. Хората са готови на крайни действия. Засегнатите семейства живеят само с получените от държавата субсидии, повечето нямат други доходи, разчитат само на тютюна”, твърдят кметове на населени места в Неврокопския край.

Водят се разговори с ръководството на „Булгартабак” - София по проблема с неизплатените възнаграждения на тютюнопроизводителите в Неврокопския край. Идеята е предприятието да стане цесионер на фалиралото гръцко дружество „Михайлидис Лийв Табако” и да изплати дължимите пари на хората. Това заяви пиринският депутат от ДПС Елхан Кълков.

Той изрази увереност, че скоро проблемът ще бъде решен и стопаните ще си вземат парите за предадената продукция от реколта 2016 г. Гърците дължат около 1,6 милиона лева на тютюнджиите, като 1 милион от тази сума се дължи на земеделци от община Сатовча.

„Последната ми информация е, че представители на „Булгартабак” - София са взели от хората приемо-предавателните протоколи и другата документация, но са открити несъответствия и дублиране на договорите. От дружеството трябва да прецизират книжата и се надявам да започне реалното изплащане на парите на тютюнопроизводителите”, увери депутатът Елхан Кълков.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)