Избрани Новини

Дупнишките спасители с нова успешна акция

Откриха изгубени американка и германка

Поредната успешна акция проведоха снощи доброволците от Планинската спасителна служба в Дупница. Само преди 8 дни, смелчаците от Отряд №9 спасиха израелско семейство с 4 деца, а снощи заслужиха благодарностите на две жени от САЩ и Германия.

Двете туристки поемат през деня вчера от хижа "Иван Вазов" по дългия рид към Рилски манастир, но загубили пътеката. Лутането им ги отвело в опасния и много стръмен участък около един от притоците на река Друшлявица. "Жените бяха на възраст на около 25 - 26 години. Видели са, че няма как да продължат и са разбрали, че са се изгубили. Районът е много опасен. Успяли са да подадат сигнал на 112 и към 16.30 часа получихме обаждане, че трябва да предприемем акция по откриването им. Проявили са разум и бяха останали на място.

Трябва да отбележим, че бяха успяли да дадат ориентировъчни координати, които ни помогнаха много в издирването", обясниха спасителите пред zadupnitsa.com За късмет на американката и германката, че са се изгубили в почивен ден (заради липсата на база в района на Седемте езера и безхаберието вече 3 години на Национален парк "Рила", доброволци-спасители има дежурни в уикенда), веднага по издирването им тръгват дежурните Борислав Ранков и Георги Никифоров, които поемат тежкия преход през Додов връх, връх Дамга…

Веднага след подаването на сигнала, от Дупница поемат други 3-ма спасители Златомир Огнянов, Емил Павлов и Мартин Джокин към Рилски манастир, откъдето тръгват катерене към стръмния участък. След близо 4-часово издриване, туристките са локализирани и открити. "Бяха много изтощени, защото са се борили с часове в придвижването си, след като са се загубили. Бяха леко обезводнени и с хипогликeмия. Предприехме незабавно действия по възстановяването на двете жени. Успяхме да ги свалим заедно с багажа им на Рилски манастир около полунощ и ги настанихме в хотел", обясниха спасителите.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов