Избрани Новини

В Кюстендил деца правиха копия на глинени съдове от древността

Новините

19-08-2017, 11:46

Снимка:

БНТ

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Зумба на открито играят в Кюстендил

Музейната работилница продължава и през септември

Деца изработваха копия на глинени съдове от древността в Регионалния исторически музей в Кюстендил. Инициативата е в рамките на поредната ежемесечна музейна работилница, а идеята е децата да се запознаят с историята, културата и традициите на своя град.

В двора на музея децата имаха възможност ръчно да изработят различни копия на глинени съдове от новокаменната и каменната епохи, когато се заражда земеделието, разказаха историци от музея. Голям интерес сред децата предизвика грънчарското колело, на което се опитаха да направят собствен глинен съд.

"Научи ли нещо до този момент?"
Василян - на 10 години: "Да!"
"Трудно ли се правят грънчарски съдове?"
Василян - на 10 години: "Да. Доста е изморително.”

Този месец музейната работилница за деца е посветена на празника панагия-въздигане на хляба.

Мирослава Таскова - експерт в Регионалния исторически музей – Кюстендил: "Запознаваме децата със съдове, които са свързани с меленето на брашно, хромел, хаван, съд в който се е съхранявало зърното, хранилище за зърно вкопаван в земята, крина, също така и модели на пещи, които ни представят формата на оригиналните пещи."

Интересните занимания ще продължат и през септември, когато в музейната работилница децата ще могат да изработват знамена, посветени на Съединението на България, съобщава БНТ.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)