Избрани Новини

Манастирът "Св. Богородица Спилеотиса” е първият на деспот Слав

По писмени сведения през XIX век Мелник е имал между 64 и 82 църкви

Мелник привлича туристи с обновената главна църква на прочутия средновековен и възрожденски мелнишки манастир „Св. Богородица Спилеотиса”, който е в руини, информира kmeta.bg.

Миналата година храмът бе осветен от Неврокопския митрополит Серафим. Направен бе и нов иконостас, който бе измайсторен в Трявна. Сбъдна се мечтата на много местни хора – тази църква да отвори врати постоянно за миряни и в нея те да палят свещи и да се молят за здраве и благоденствие.

Манастирът „Св. Богородица Спилеотиса” („Св. Зонá”) е емблематичен християнски ансамбъл в археологическия резерват и е с национално значение. Той е изграден през 1209-1211 г. в източния край на монашеската зона на мелнишката крепост на платото „Св. Никола” южно над Мелник като пръв манастир на деспот Слав, който се е проявил с голямо църковно-манастирско, гражданско и военно строителство в града-столица на неговата „Малка България” в първите десетилетия на ХІІІ век. Главната му църква „Св. Богородица” е реставрирана за последен път през 40-те години на миналото столетие.

Хората в Мелник се гордеят, днес поне главната църква на манастира я има. Те вярват, че в следващите години ще се разие още по-добре поклонническият туризъм в града им. Църковно-манастирското културно наследство тук е безценно богатство, което привлича още от края на XVI век вниманието на множество различни специалисти и любители на старини – българи и чужденци, с разнообразието и високостойностните си архитектурни и художествени ценности с неповторимо обаяние.

По писмени сведения през XIX век Мелник е имал между 64 и 82 църкви и манастири, като сред манастирите „Св. Зонá” е първостепенен по значение. „Спасихме църквата и от руини я отворихме отново. Направихме го, защото всеки храм е средище на вярата и българщината”, казват жителите на най-малкия ни град.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)