Избрани Новини

Ниски са цените в Кърналовската борса

Няма купувачи заради отпускарския сезон

Борсата за плодове и зеленчуци край петричкото село Карналово е препълнена със стока, а цените са стигнали до най-ниските си стойности за лятото. Въпреки това купувачи почти няма. Търговците отчитат дневно минимални печалби  заради отпускарския сезон, съобщава БНТ.

Производителите търпят и големи загуби, защото не могат да пласират продукцията си, а в края на деня трябва да я изхвърлят. На най-голямата борса в региона се предлагат само сезонни плодове и зеленчуци - българско производство. Стопаните се оплакват, че ежедневно изхвърлят залежалата си стока, която загнива заради липса на купувачи. Какви са цените на борсата в Кърналово?

Цените на зеленчуците на борсата в Карналово са почти символични. Килограм български домат първо качество се предлага за около 0,70 стотинки, а едрите червени чушки достига до 1 лев и 40.

Емил отглежда градински домати и краставици в близкото село Карналово. За да спаси стоката от залежаване, продава на едро зеленчуците си първо качество на търговци в Петрич и Сандански. Надява се борсата да се оживи с купувачи скоро.

“След 20-ти този месец почва да се раздвижва пазарът. Като се върнат хората от почивка, почват да слагат чушки, домати, корнишони”, каза Емил.

Не всички производители обаче са договорили изкупуването на продукцията си със собственици на търговски обекти и разчитат на местни клиенти.

“Зле доматите седат, паднаха цените. Няма млади хора тука, останаха само пенсионерите и няма кой да пазарува”, каза жена.

Според търговците до края на август цените на зеленчуците ще се запазят ниски, а така и приготвянето на домашна зимнина излиза най-евтино.

Павлина Димитрова, купувач: “След като има на пазара, защо да не се възползваш от цените им. Естествено българската чушка не може да се сравни с другите и като качество, и като вкус по-различно, нашата лютеница си е по-хубава.”

Производителите предупредиха обаче, че цените на най-купуваните български зеленчуци ще се покачат в началото на септември заради очакваното засилено търсене.

Засега българските производители не се ангажират с колко точно ще поскъпне стоката им. Но очакват само след месец цените да станат двойно по-високи. По-евтини, но и по-малко търсени на борсата са гръцките зеленчуци, защото според купувачите българското производство е по-качествено.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов