Избрани Новини

Безработицата в Бобов дол се качва с 2 пункта

Стотици миньори останаха без работа

Община Бобов дол  е с увеличена безработица заради закритите рудници към миннодобивното дружество, обявиха от бюрото по труда в Дупница. Без работа към 31 юли са 373-а или 10,4%. при 292-ма или  8,1%  в края на яунари т.г

За пръв път безработицата в миньорския град е над 10%  -  при положение, че години наред е била най-ниската за региона, а средната заплата - най-висока за областта.

Причината е масовото съкращение на миньори от рудник "Бабино",  което започна от 10-ти януари, а през юни рудникът беше закрит окончателно. В него работеха около 650 души.

Около 200 миньори от рудник "Бабино" са се регистрирали в бюрото по труда. Сега вървят съкращения на около 120 миньори от друг рудник - "Фандаментал", където е закрит подземният добив на въглища.  

Успокоителното е, че десетки от съкратените миньори бързо намират работа - в частни фирми в Дупница или в Бобов дол като заварчици, в строителството, работници по машинно обработване и др. За там обаче се иска лиценз и затова те се записват на курсове, организирани от бюрото. Някои от миньорите от Бобов дол са назначени по обекти на метрото в София и пътуват всеки ден по новата маистрала "Струма" през Дупница. 

Други заминават за чужбина и не се и регистрират - иначе процентът на безработните щеше да е по-висок. Кметът на Бобов дол Елза Величкова е наясно с проблема безработица. Надеждите са италианска фирма за обувки да разшири производството си и да назначи до 150-160 работнички.  Засега това е само една перспектива обаче, съобщава kmeta.bg.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов