Избрани Новини

Обстановката при пожара в Кресненското дефиле е страшна

Инж. Дамян Дамянов, ЮЗДП: Възможно е да се наложи евакуация на населението в село Общава

За периода от 8:00 часа на 23.08.2017г. до 8:00 часа на 24.08.2017г. в звената  за ПБЗН при РДПБЗН-Благоевград са регистрирани 7 сигнала за произшествия. Ликвидирани са 6 пожара. С преки материални щети са възникнали 1 пожара. Без нанесени материални щети са възникнали 5 пожара.

Извършена е 1 спасителна дейност. При пожарите няма пострадали граждани.

Пожар с материални загуби: На 23.08.2017г. около 15:12 часа е получен сигнал за пожар в снопове шума в с.Микрево, общ.Струмяни. Погасен е от екип на РСПБЗН-Сандански. Щетите са снопове,  дъбова шума, 1 брой кошер с пчелно семейство.

Това е пожарната обстановка в областта до 8 часа днес. Ето информация на Радио Фокус за бушуващия пожар в Кресна:

Обстановката при пожара в Кресненското дефиле е страшна. Това каза инж. Дамян Дамянов, директор на Югозападно държавно предприятие. По думите му фронтът на огнената стихия се разраства и вече е много близо до село Ощава, поради което най-вероятно ще започне евакуация на местното население. „Вятърът е много силен и въпреки, че работят над 15 автомобила на пожарната и над 10 от нашите високопроходими автомобила огънят не може да бъде овладян. На терен са над 100 човека пожарникари и доброволци, но нещата са много тежки. Пожарът е на много голям фронт, а силният вятър го вдига върхов и не може да се влезе да се ограничава директно, затова го чакаме на пътищата, за да може да предодвратим човешки жертви“, обясни още инж. Дамянов. Той добави, че към момента няма опасност за населението, тъй като са взети всички превантивни мерки.
В гасенето на пожара вече трети час участват два вертолета от състава на авиобаза Крумово. „Пожарът гори на много фронтове и във всички посоки, което допълнително усложнява нашата работа“, посочи инж. Дамянов. Той подчерта, че докато е светло ще продължат дейностите по овладяването на пожара, а след това ще се мисли какви действия да бъдат предприети за през нощта.
Припомняме, че около 3 000 дка вече е площта, обхваната от пожара в Кресненското дефиле. В погасяването му се включиха 38 военнослужещи с 5 специализирани машини от състава на Сухопътните войски, както и над 10 противопожарни и аварийно-спасителни автомобила и тежка верижна машина за проправяне на просеки. Огнеборци от Благоевград, Симитли, Петрич, Сандански, Банско, Разлог, Гоце Делчев също са се включили в усилията за овладяване на огъня. В тяхна помощ са се присъединили и пожарникари от Кюстендил, два екипа с пожарни коли от София, служители на Югозападното горско стопанство, модулно армейско формирование, булдозер, както и два хеликоптера, които участват в гасенето.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов