Избрани Новини

Министър Радев: Жандармерията се включва в помощ на хората в засегнатите от пожара места

Допълнително се е разразил пожар в района на с. Стара Кресна

Продължават усилията на огнеборците за цялостното овладяване на огъня, възникнал вчера в района на Кресненското дефиле, съобщи на поредния брифинг министърът на вътрешните работи Валентин Радев след поредната оперативка на кризисния щаб. От сутринта контролирано бяха пускани хора по къщите им в с. Ощава, а сега достъпът там изцяло е разрешен. Предстои същата организация за контролирано пускане и в с. Сенокос, като се надяваме до края на деня и там да успеем да пуснем хората да влизат в селото. Допълнително се е разразил пожар в района на с. Стара Кресна.

Пътната обстановка в района на Кресна, в посока Гърция: тунелът  остава неосветен, заради наложилото се спиране на тока по далекопроводите. Преминаващите на път към ГКПП-Кулата трябва да шофират с повишено внимание, особено в тунела.

Вече втора проверка се прави от Окръжна прокуратура – Благоевград съвместно с разследващи от ОДМВР и са предприети са действия за установяване на неизвестен засега извършител, свързан с възникването на пожара.

Над 530 души са ангажирани в борбата с пожара, в това число и доброволци от Пловдив, всеки момент в района ще пристигнат и служители на жандармерията, които с високопроходими автомобили ще подопомогнат обхода в труднодостъпните места в района на няколко села и ще сменят полицейските екипи на терен.

Няма проблем с чистотата на въздуха в района – нито на мястото край оперативния щаб, нито по местата, където има възобновени огнища, обобщи обстановката министър Радев.

Сутринта площта на пожара бе разделена на 4 големи сектора, съобщи директорът на ГДПБЗН главен комисар Николай Николов. В първия сектор  Стара Кресна – Мечкул пожарогасителите са разпределени през 50 м и обстановката е под контрол. Контролирана е ситуацията и във втория сектор Мечкул – с. Самоков , там гасенето в периметър  продължава ръчно. В третия сектор Самоков -Ощава положението през тази нощ бе най-тежко, но вече е под контрол с изключение на участък от около 100 м, който е дълбоко в дере. Ако щабът реши херикоптерите и следобед  да участват в гасенето, това ще е първата им цел, за да се прекъсне окончателно огъня в този сектор. Проблемен остава южният участък, където работят повече от 150 военни и горски служители под ръководството на пожарникари. Там са насочени допълнителни сили и средства, тъй като част от пожара се доближава до старото огнище, което горя преди около месец. Рискова ситуация настъпи и през последните минути с няколко къщи близо до оперативния щаб, но колегите успяха да се справят. Спасихме стотици къщи, получихме благодарности от хората, но за съжаление в три необитаеми къщи, за които не получихме навреме информация, изгоряха покривите. Щетите обаче са възстановими.

Най-много на терен са горските служители и пожарникарите, вкл. и служителите от Природен парк „Пирин“. Огромни усилия вложихме днес пожарът да не се прехвърли в парка и успяхме. Въпреки изключително тежките условия, нямаме загинали и пострадали граждани и служители на пожарната. Осигурили сме спешна помощ, но към момента не се налага да се включват. Хората на терен работят вече повече 36 часа, сменят се поетапно благодарение на мобилизацията на колегите от цяла Югозападна България и от други области в Южна България.

Ако всички планирани действия бъдат изпълнени, в зависимост и от метеорологичната обстановка,  очакваме в края на този ден пожарът изцяло и категорично да е овладян от три страни, без съществени рискове от разрастване, поясни директорът на ГДПБЗН Н.Николов.

Главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов съобщи, че е осигурено засилено полицейско присъствие по основните пътни артерии в близост до огнищата. Целта е непрекъснато наблюдение и ако се збележи някъде задимяване на пътен участък, веднага да се предприемат мерки за предупреждаване и спиране или отклоняване  на движението, за да се избегнат произшествия. Трасетата се наблюдават с оглед засиления трафик в петък, когато се засилва движението към Гърция и в населените места в областта. Жандармерията ще окаже помощ първо на местните жители, а през нощта, ако се наложи бързо придвижване в случай на поява на нови огнища, ще помага за извозване на населението с високопроходима техника.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов