Продължава борбата с огъня над Кресненското дефиле - blagoevgrad.utre.bg

Продължава борбата с огъня над Кресненското дефиле

26 август 2017, 12:09 | blagoevgrаdutre
  • Снимка:
    МВР

    Няма опасност за хората от Ощава, Сенокос и Влахи

Съставът, който е на терен от вчера в района на големия пожар край дефилето, остава на място, съобщи министър Радев

Съставът, който е на терен от вчера в района на големия пожар край Кресненското дефиле, остава на място и продължава борбата с огъня, съобщи на поредния брифинг с медиите министърът на вътрешните работи Валентин Радев. Вертолетите днес ще бъдат пренасочени, няма опасност за селата и хората от селата Ощава, Сенокос и Влахи. Полицията осъществява разпоредените мерки за проверки на влизащите в селата и този режим остава за изпълнение. В селата продължава да няма ток, ограничението е заради безопасността на хората в района под 20-киловолтовия далекопровод.

По пътя има известно задимяване, но то е ограничено и трасето на главния път е проходимо, като с повишено внимание трябва да се шофира особено при преминаването през тунела край Кресна, който остава неосветен. Навсякъде са разпределени полицейски служители, включително до Кулата. Оперативният щаб ще работи на място още поне няколко дни. В страната има около 220 пожара през денонощието. Ограничен е пожарът в землището на хасковските села, обобщи ситуацията министър Радев.

Стремежът ни бе да не допуснем опасност за живота и здравето на хората и разпространяване на огъня към парк Пирин, към момента и двете задачи са изпълнени, каза директорът на ГДПБЗН главен комисар Николай Николов. Сериозен проблем създава районът непосредствено над Кресненското дефиле и на етапа всички усилия са насочени натам. Добре се развива ситуацията в посоката към с. Влахи – в голямата си част пожарът там е ограничен, но остава едно голямо огнище. 560 души работят на терен  – пожарникари, военни, горски служители, 40 местни доброволци, като очакваме още толкова от София и Пловдив – те са доброволните ни пожарникари /извън аварийното звено на столицата/, които са обучени, добре подготвени и комплектовани. С идването им на място  те се регистрират, минават кратък инструктаж. Логистиката на етапа е много добра, допълни министър Валентин Радев.  Няма проблеми с осигуряването на храна, напитки, потвърди областният управител на Благоевград Бисер Михайлов.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета