Избрани Новини

Министър Радев: Благодаря на всички участници в гасенето на пожара при Кресна

600 души работят на терен, 42 са пожарните автомобили, включена е и друга специализирана техника

600 души работят на терен, 42 са само пожарните автомобили, включена е и друга специализирана техника. Освен служителите от ГДПБЗН , които са основният състав, участват и служители на полицията, жандармерията, Югозападното държавно предприятие,  от Регионалната дирекция погорите, от аварийно-спасителното звено на Столичната община, 85 военнослужещи  - основно от бригадата в Благоевград и от София, съобщи на поредния брифинг министърътна вътрешните работи Валентин Радев. Голяма помощ оказват двата вертолета, които постоянно работят над терена и досега са направили 160 захода, а през дните на участието им досега са изхвърлили  около 340 тона вода, по 2,5 на всеки заход. Работят и служители на парковете Рила и Пирин, много доброволци, като днес пристигна поредната група от София, включиха се членове на ловни дружинки, на които благодаря. Благодаря и на БЧК, които осигуриха храна, както и на екипите на Спешна помощ, които непрекъснато са на разположение. По 2 спешни автомобила винаги са на дежурство и това е само част от отличната логистика, организирана от областния управител Бисер Михайлов.

За жителите на околните села е важно да знаят, че 20-киловолтовият далекопровод няма да бъде пуснат, за да останат те и екипите в безопасност. Пътят остава под постоянно наблюдениие, както и населените места, в които са разпределени полицейските служители в патрули. Изтегляме жандармерията, хората могат да се приберат спокойно по селата Стара Красна, Сенокос и Ощава, където ще останат полицейски екипи за наблюдение и контролът над влизащите в населените места ще продължи.

Подобри се състоянието на въздуха, възможно е да има леко задимяване в участъка при гара Стара Кресна. Под контрол остава и трасето на главния път Е 79, като апелираме при забелязана нередност да се подаде сигнал на тел. 112

Подробности от оперативната обстановка съобщи главен комисар Николай Николов, директор на ГД „ПБЗН“. По предварителна оценка площта на пожара прехвърля 13-15 000 дка. Току-що успяхме да изведем 52 души, пряко застрашени от пожара в района на гара Стара Кресна. Тази вечер ще продължим с организация, подобна на предишните вечери – най-малко 150 души ще дежурят, с превес на състава при последното огнище – край гара Стара Кресна, там допълнително ще  съсредоточим сили. Ще пренасочим техника към Кресненското дефиле, като ще внимаваме да не предизвикаме пътни инциденти и да не запушим пътя. Прогнозите за площта на пожара като цяло са добри и мислим, че ситуацията е овладяна и под контрол, но в района на гара Стара Кресна ще са необходими усилия да ограничим огъня, който гори в боров масив. За утре задачата пред екипите от общо 600 души е наблюдение на останалите 4 огнища и наблюдение на пожара в землището на гара Стара Кресна. 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов