Избрани Новини

Ще обсъждат иновациите и развитието на българските СПА дестинации

Четвъртият годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм ще се проведе в Кюстендил

Четвъртият годишен конгрес на  Българския съюз по балнеология и СПА туризъм (БСБСПА) ще се проведе в Кюстендил от 26 до 27 септември 2017 г. с партньори Министерство на туризма и Община Кюстендил, предаде Дарик. Темата на конгреса е: „Иновации и развитие на българските СПА дестинации. Проблеми пред общините и бизнеса”.
Сред официалните лица за участие във форума са поканени г-жа Николина Ангелкова, министър на туризма, проф. Николай Петров, министър на здравеопазването, г-н Нено Димов, министър на околната среда и водите, г-н Бисер Петков, министър на труда и социалната политика, г-н Николай Нанков, министър на регионалното развитие и благоустройството, инж. Даниел Панов, председател на Националното сдружение на общините в България, г-н Петър Паунов, кмет на Кюстендил и др.
В конгреса ще участват членове на УС на Европейската СПА асоциация (ЕSPA), членове на УС на БСБСПА и на съюза от цялата страна, собственици и мениджъри от българската СПА индустрията, кметове на общини, експерти от туристическия сектор, представители на неправителствени организации в туризма, на бизнес, образователни и др. институции.
След успешните конгреси на БСБСПА в Поморие, Хисаря, Сандански, кк „Св. св. Константин и Елена” – Варна, домакин на Четвъртия годишен конгрес на съюза ще бъде Кюстендил –  известен в Римската империя  като Улпия Пауталия - прочутият Град на изворите. Над 20-вековната история на Кюстендил като балнеоложки курорт се дължи на известните целебни качества на минералните извори. Градът има статус на балнеоложки курорт с национално значение. Според експертите, топлите минерални извори в съчетание с рехабилитационните центрове в града, дават възможност да се извършват процедури за лечение на редица заболявания. Термалните води на Градът на изворите са уникални по структура и съдържание на минералните елементи и са все по-търсени за лечение, различни релаксиращи  и СПА процедури,  в съчетание с почивка сред уникален климат и красива природа.
Един от най-древните градове в Европа привлича туристите и с богатото си културно-историческо наследство от Античността, Средновековието и Възраждането. Днес благоприятните условия за развитие на културен, селски и зимен туризъм в общината, се допълват от инвестициите в балнеологията и СПА, от известните кюстендилски празници и от богатите традиции на овощарството. На XXI-я конгрес на

Европейската СПА асоциация във Виши (Франция), проведен в края на май 2016 г., сред конкуренцията на 12 страни, община Кюстендил беше удостоена с Наградата за иновации на ЕSPA заради успешното си развитие като СПА дестинация.Програмата на конгреса включва следните панели с дискусии:

  • „Проблеми пред българските общини, развиващи балнео/СПА туризъм. Добри практики. Проекти за възстановяване на балнео/СПА инфраструктурата”;
  • „Маркетинг – презентиране и активни продажби на българския СПА продукт. Културно-исторически термални маршрути”;

 „Предимство на сертифицирането по Наредба 2 на Министерство на туризма. Възможности за сътрудничество с НОИ, здравни каси и пенсионно-осигурителните дружества”

  • „Панел за бизнес презентации” .

В рамките на програмата на Четвъртия годишен конгрес на БСБСПА, на гала-вечеря в Общинския театър на града, ще състои Церемонията по връчване на Годишните награди на съюза. В последния ден на конгреса за участниците община Кюстендил е организирала специална програма, за да представи богатата история и култура на вековния балнеоложки курорт и неговото съвременно развитие като СПА дестинация. Председателят на БСБСПА Стефан Шарлопов и колегите му от УС на съюза очакват силна професионална дискусия с водещи европейски и български експерти, свързани, както с иновациите в световната СПА индустрия, така и с ролята на общините и бизнеса  за по-активното развитие на българските СПА дестинации. 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)