Избрани Новини

Главен комисар Николов: Ситуацията в село Влахи е под контрол

Отменят принудителната евакуация на жителите на селото

Надявам се днес да обявим няколко добри новини, заяви главен комисар Николай Николов на поредния брифинг в района на Кресненското дефиле. Ситуацията в село Влахи е под контрол, поради което отменяме принудителната евакуация на хората. Полицията има за задача да въведе хората по собствените им домове. По думите на Николов нощта е била драматична - възникнаха две много тежки нови огнища между село Сенокос и село Ощава -  върхов пожар, колегите успяха да се справят чудесно, поздравявам ги за това. Не допуснаха село Ощава отново да бъде опожарено. Днес, на първо място включваме още един хеликоптер - трети, на частна фирма, които изявиха желание да се включат в гасенето на пожара. Трети хеликоптер, защото ситуацията до 6 часа сутринта беше драматична, и благодаря на тази фирма, която реши да ни подпомогне. Направили сме нови просеки, по стари горски пътища, с което смятаме, че сме установили контрол върху разпространението на пожара в посока парка Пирин. Това е основната задача, категорично да прекъснем огъня към парка и с това опасността за парка да е приключила. Скалата – Кривия тунел – сто процента контрол, нещата стоят добре. Има един участък, върху който ще работим – участъкът, в близост до трасето на газопровода. Смятаме, че и там нещата вървят в добра посока. Дъждът няма да реши проблема, но ще подпомогне пожара да не е върхов.  600 души продължават усилията за ликвидиране на пожара. Надяваме се днес да го направим.

Директорът на ОДМВР – Благоевград старши комисар Николай Хаджиев заяви, че след отменена евакуацията в село Влахи започват  поетапното въвеждане на жителите в селото. Има контролиран достъп откъм селата Влахи и Стара кресна, за да се гарантира сигурността в района, във връзка със създалата се обстановка. На главен път Е-79, в района на дефилето и кривия тунел, обстановката е нормална, трафикът е нормален. Старши комисар Хаджиев каза, че разследването продължава, в непрекъснат контакт са с Районната и Окръжна прокуратурата, продължават и процесуално – следствените действия.

Областният управител на Благоевград Бисер Михайлов благодари на екипите, които са работили през нощта.  „Резултатът от действията им е, че днес ще върнем хората отново в село Влахи, да видят домовете си, да нагледат животните. Надявам се, с помощта на времето днес да имаме добри новини“, допълни още той.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)