Избрани Новини

За колко време се възстановява опожарена гора?

Пет години след пожара на Бистришко бранище вече са поникнали първите фиданки

Това, което огънят унищожава за дни, природата може да възстанови след десетилетия. Без човешка намеса пет години след пожара на Бистришко бранище вече са поникнали първите фиданки, информира БНТ. Пионерни видове - така ги нарича Нели Дончева от Световния фонд за дивата природа.

Нели Дончева - WWF - България, Световен фонд за дивата природа: Ето тук има и леска, тук-таме има смърч, явор, трепетлика. Те сега създават един специфичен микроклимат, условия за идването на другите видове.

Мъртвата дървесина не се изнася от резервата - тя помага на семената на пионерните видове да покълнат. Постепенно изпепелената територия ще се самозалеси. Ще минат обаче поне сто години,  преди гората да стане както е била. Резерватите се създават, за да се запазят естествените процеси в тях, затова и не трябва умишлено да бъдат залесявани. Постоянен мониторинг извършва РИОСВ.

Десислава Славова - РИОСВ-София: Нямаме опция засаждане. С оглед на това, че са забранени всякакви дейности, той е своеобразна илюстрация на естествените процеси на самовъзстановяване на горите.

Извън резерватите е различно. Изгорялата дървесина трябва да се почисти, почвата се подготвя за залесяване и се засаждат фиданки - между 300 и 500 на декар.

Инж. Дамян Дамянов - директор на Югозападно държавно предприятие - Благоевград, МЗХГ: Последните години определено даваме приоритет на местните широколистни видове, тъй като те са много по-устойчиви на сегашните климатични условия, затоплянето, което се наблюдава - те издържат много по-добре.

От началото на годината са залесени над 8 хиляди декара. Погълнати от пожари обаче са повече от 37 хиляди декара гори.

Нели Дончева - WWF - България, Световен фонд за дивата природа: Все по-често ставаме свидетели на големи неконтролируеми горски пожари. България за съжаление не разполага със специализирана техника, имам предвид вертолети, които да гасят горски пожари.

И през следващите три години от МВР не предвиждат закупуване на специализиран хеликоптер. При възникване на горски пожар, според експертите, е важно максимално бързо да се реагира, защото гората не е просто сбор от дървета, а е дом на уникална екосистема.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)