Избрани Новини

Легендарният влак "Родопи" се завръща след 30 години отпуска!

Композицията с името "Родопи" тръгва за първи път на 7 юли 1974 г.

Днес по тесните релси от Септември до Добринище и обратно ще тръгне една легендарна за теснолинейката композиция от миналото, станала визитка на жп линията допреди 30 години - пътнически влак "Родопи". Това съобщава с радост Кристиан Ваклинов - председател на Гражданско сдружение "За теснолинейката" и главен виновник за възстановяването на влаковия състав.

Идеята се ражда преди няколко години, когато Кристиан разбира от бивши железничари, че от 70-те до 90-те години на ХХ век по теснолинейката влаковете носят имената "Вихрен", "Родопи" и "Пирин". В края на 2015 година Ваклинов успя да издейства от БДЖ съставите по теснопътната жп линия отново да имат имена, но от компанията не приеха всички стари, а дадоха нови - "Вихрен", "Юндола" (вместо "Родопи"), "Места" (вместо "Пирин") и "Рила".

През лятото на 2017 година, Кристиан Ваклинов - вече като председател на ГС "За теснолинейката", изпраща официално писмо до БДЖ с предложение влак "Родопи" да бъде изцяло възстановен. След разговори с ръководството на държавния жп превозвач идеята е приета и получава зелен сигнал за задвижване.

За по-любознателните ще разкажем, че композицията с името "Родопи" тръгва за първи път на 7 юли 1974 г. в състав от второкласни пътнически вагони, фургон-вагон за колетни пратки и багаж, както и бюфет-вагон, в който се предлагат храна и напитки на пътниците. Салонът на влака е оборудван със завеси и килими с логото и инициалите на Българските държавни железници. Любезни говорителки съобщават гарите, спирките, престоя на влака в тях, забележителностите наоколо, връзките с друг транспорт, а по време на движението пускат българска музика за комфорта на пътуващите. След 12 години експлоатация, през 1987 година бюфетът е спрян, името "Родопи" заличено, а персоналът по озвучаването - разпръснат по други служби. Това е краят за визитката на Родопската теснолинейка. Но явно не завинаги...Тридесет години по-късно легендарният пътнически влак "Родопи" възкръсва, за да качи отново на релсите история, спомени, носталгия и романтика. В кратък срок "БДЖ - Пътнически превози" успя да подбере най-скоро реновираните теснопътни вагони, да смени името "Юндола" с "Родопи", да оборудва състава с пердета и килимчета, за да може на 30 август 2017 година, точно в 8 часа и 32 минути, знаковата композиция да потегли отново - след 30-годишна почивка, към гори и реки, градчета и села, долини и котловини, за да мине през 35 тунела, множество мостове, покрай десетки забележителности, курорти, върхове и минерални извори, превозвайки своите нови и стари пътници по най-високата жп линия на Балканския полуостров.

С неимоверни усилия, безкрайно желание и плам в очите и сърцата на мнозина - легендата ще се завърне в целия си блясък. На този етап бюфет и фургон не са включени в състава на влака, тъй като такива в движение към момента няма. Озвучаване също няма да има, защото инсталацията във вагоните не е запазена. Но от БДЖ уверяват че в обозримо бъдеще и тези екстри ще бъдат възстановени и включени към влак "Родопи", който отново се връща "на ринга", за да стане за пореден път визитка на теснолинейката Септември - Добринище.

Ежегодно теснолинейката привлича все повече посетители от целия свят и страната, които идват, за да изживеят авантюристичното пътешествие сред девствената природа, местните традиции и обичаи, за да се потопят в българското, изминавайки вече единствените у нас 125 километра тесни релси - от Горнотракийската низина, през Родопите и Рила - до красивата Пирин планина.

Заповядайте на борда на влак "Родопи", който ще пътува ежедневно от 30.08.2017 г. по маршрут Септември - Добринище - Септември, както следва:

от София                  06:40

от Пловдив              07:15

от Пазарджик         07:51

СЕПТЕМВРИ           08:32

ВАРВАРА                 08:46

ВЕЛИНГРАД            10:04

ЯКОРУДА                 11:46

РАЗЛОГ                    12:50

БАНСКО                   13:08 

ДОБРИНИЩЕ         13:20

ДОБРИНИЩЕ         13:50

БАНСКО                   14:07

РАЗЛОГ                    14:18

ЯКОРУДА                 15:21

ВЕЛИНГРАД            17:01

ВАРВАРА                 18:15

СЕПТЕМВРИ           18:25

за София                 18:46

за Пловдив             19:10

за Пазарджик        19:10

за Стара Загора     19:10



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов