Избрани Новини

Хераклея Синтика постепенно разкрива красотата си (Снимки)

Градът разкрива живота в него постепенно

Площадът на античния град Хераклея Синтика до Петрич вече е очертан с реалните си размери. Той дава основание на археолозите да сравняват мащабите на града с тези на Филипопол - днешен Пловдив. Археологическите проучвания на града разкриват една почти хилядолетна история - близо 8 века, в които Хераклея Синтика е била оживен производствен и търговски център.

Хераклея Синтика постепенно разкрива мащабите и красотата си. Заедно с това, учените успяват да уловят и духа на града и хората, които са живели в него.

Данните от георадара и разкопките до тук разкриват размерите на целия площад, който излиза, че е съизмерим с този на Филипопол (дн. Пловдив). Това означава, че Хераклея Синтика е била също толкова голям и значима като град, колкото е бил и Филипопол.

Площадът е очертан от гражданската базилика или съдебната палата на града и една дълга поредица от магазини, които археолозите разкриват в момента. Между магазините обаче попадат и на друго.

доц. д-р Людмил Вагалински, ръководител на археологическите разкопки:
"Едно от помещенията, които водим, че са редица от магазини, е най-вероятно светилище. Първо е оформено по различен начин - по-голямо е, с една дъга е, има една много хубава декоративна ниша и в средата му на място намираме постамент с най-вероятно жертвеници."

Археолозите разкриват още три подобни светилища с олтарни ниши и с ясна поредност - по едно след всеки трети магазин.

доц. д-р Людмил Вагалински:
"Ама то може да е свързано с Хермес, да кажем - все още не сме свързали следи с какво божество да го свържем."

Разрушителната сила на земетресението през IV век, което унищожава града, оставя на място много от оригиналния градеж на площада.

На площада учените откриват и база за статуя на уважаван благодетел на града. Името му е Сулпиций, както става ясно от надписа на колоната.

доц. д-р Людмил Вагалински:

"Пише „калос кай агатон“, т.е. въпросният Сулпиций е бил много красив и много добродетелен. Това е много стара формула, древна, която се използва в V - IV в. пр Xр. Просто след това става отживелица, не се използва, а те във II век сл. Xр я прилагат. Oпитват се да докажат, че те са най-древните наследници на древните македони, защото имат един дразнител във II век сл. Хр и това е Практикополис, който е основан от римляните чак във II век сл. Хр. като опозиция на стария Хераклея Синтика. Взимат част от територията на Хераклея и я дават на Практикополис, за да взимат данъци. И те започват да спорят. Има надписи за това, тогава тези от Хераклея почват да се връщат към миналото."

В другия край на площада стои солидна сграда с колони, чиято история най-вероятно няма да разберат. Всичките ѝ пластове са разорани при строежа на черния текезесарски път. Но другите сгради и къщи на града най-вероятно стоят непокътнати. И само чакат да разкажат и те своята история, съобщава БНТ.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов