Избрани Новини

Брежани се готви за Празника на кестена

На 26 октомври църквата в Брежани ще празнува 170 години

Всяка година, когато слънцето налее топлина и сладост в кестеновите плодове, уникални за региона и България, сдружение „Хора и традиции“ организира празника на брежанския кестен. Празникът, който организира цяло село и радва не само него.
Български и чужди туристи пристигат, за да опитат вкусните гозби на брежанските домакини, печените кестени на италианеца Мауро и неговия син Марчело, баниците на баба Райна и баба Катя.
Всичко това, гарнирано с автентични песни, танци и ритми от македонския край, известни български изпълнители и младо вино.
Всяка година сдружението, в което участва почти цялото село, реализира празника. Трудно е, но е вълнуващо, защото всички участват в подготовката. От мало – до големо. Радостно е, че имаме партньори и съорганизатори в лицето на община Симитли и кмета Апостол Апостолов, тази година съвместно ще организираме творчески пленер и научна конференция за съдбата на кестеновите гори съвместно с ЮЗДП с ръководител инж. Дамян Дамянов, и въпреки това, много ни се иска на празника да поканим и добър изпълнител, и добър оркестър, добро озвучаване, да посрещнем със скромен обяд самодейните ансамбли на Симитли, гостите от Македония да организираме и изградим първата картинна галерия в кметството в Брежани с картини на сдружението.
Тази година празникът ще се проведе на 21 октомври, а на 26 октомври църквата в Брежани ще празнува 170 години.
Имаме добри идеи за програмата и за двата празника.
За църквата бихме желали да направим информационно табло и кратка рекламно-историческа брошура на храма, а празничната литургия да е в съпровод на световноизвестния хор "Йоан Кукузел" и мн. други.
Основните организатори: кметство с. Брежани в лицето на кмета Благой Стефанов, сдружение "Хора и традиции" с представителството на Румяна Панова и Снежана Стоименова и отец Янко организираха редица срещи, като имат благословията на програмата от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим, както и моралната подкрепа на кмета на община Симитли, който помогна много исканата помощ от Дирекцията по вероизповедание в рамките на 5000 лева за строителни дейности да бъдат одобрени. За празничната литургия, която пое ангажимент да води Неврокопският митрополит се очакват видни гости.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов