Избрани Новини

Национална дискусия "Да! На българската икономика“ се проведе в Благоевград

Основната тема по време на срещата бе "Благоевград – инвестиционна дестинация“

Деветнадесета национална дискусия  „Да! На българската икономика“ се проведе в Благоевград днес. Основната тема по време на срещата бе „Благоевград – инвестиционна дестинация“. Гости на събитието, организирано от вестник „Струма“ и КРИБ, бяха министър Николай Нанков - МРРБ, Ивайло Московски, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Александър Манолев, заместник-министър на икономиката, народният представител Даниела Савеклиева, областният управител Бисер Михайлов, председателят на Общински съвет Радослав Тасков, заместник- кметовете по култура и хуманитарни дейности Христина Шопова, по икономика и финанси Иво Николов, кметове от областта, представители на институции, бизнеса и гости.
Кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов приветства присъстващите и представи възможностите, които областният център на Пиринско предоставя за инвестиции и бизнес среда. Той представи и действията, които община Благоевград предприема за развитието на града и даденостите, с които разполага той, в кратка презентация. Д-р Атанас Камбитов се спря и на проектите, по които се работи в момента.
„За проекта „Спортен Благоевград“ имаме много добра инфраструктура, възстановихме интерната. Изградихме спортен комплекс със затворен басейн с олимпийски размери, с допълнителни футболни игрища. В момента започваме изграждането на нов стадион и идеята е с този проект да надградим това, което вече имаме. Строителство на мултифункционален комплекс за всички спортове на терен от 40 декара в близост до магистралата. Ще изградим и хотел с козирка, така че стадионът да отговаря на изискванията на УЕФА. В нашите намерения е и закупуването на съоръжението на ски зона „Картала“, за да може Благоевград да развие и ски туризъм. По този начин Благоевград ще предостави възможност за уикенд дестинация за спорт, отдих и приемане на отбори, които да се подготвят тук“, каза още кметът Камбитов. Той описа и мащабните проекти за изграждане на Експоцентър на терена на бившите казарми, като благодари за подкрепата на министерството в лицето на премиера Бойко Борисов и министър Нанков. Той ще включва изложбена зала, хотелска част със спа център и офис площи клас „А“.
Друг проект, върху който д-р Камбитов се спря, бе транспортно-логистичен терминал в началото на града в посока Кулата.  „Нашият град е на паневропейски коридор №4 и това ни дава много възможности за транспорт. Важно е да отбележим и че Община Благоевград е първа по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради - 142 изпълнени обекта, в момента се работи по още 54, което предоставя възможност за строителния бранш“, каза д-р Камбитов. По време на срещата д-р Камбитов заяви амбицията в Благоевград да бъде обособена индустриална зона, което ще даде силен тласък на икономиката. Той допълни и развитието на фестивалния туризъм. „За последните 5 години реализирахме БГ Радио наградите, Франкофоли, като през дните на тяхното провеждане Благоевград е посещаван от над 60 хиляди души“. Веднага след финала на форума беше направена и първа копка на ЛОТ 3 от АМ „Струма“ в отсечката Благоевград - Крупник.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)