Избрани Новини

Президентът отказа да промени името на връх Мусала на името на св. Йоан Рилски

Името "Мусала" има турско-арабска етимология

Президентът Румен Радев отказа да преименува най-високия връх у нас и на Балканския полуостров и да смени турско-арабското му име „Мусала“, наричайки го на най-почитания български светец и покровител на народа ни – Свети Йоан Рилски.

Радев е вторият президент на Република България, който отказва да именува една от най-големите ни природни и туристически забележителности на най-обичания от народа ни светец. Това става ясно от писмо, изпратено до областния управител на Софийска област Илиан Тодоров, подписано от Цвета Тимева – секретар по регионално развитие и председател на Комисията по наименуване на обекти с национално значение и населени места към президента.

Членовете на комисията са единодушни, че няма да подкрепят предложението на Ообластния управител, като в мотивите си изтъкват нуждата от „широк кръг консултации, включително с експерти и специалисти“, както и от „сериозен обществен дебат“.

Следващ мотив за отказа е неизяснената етимология на името Мусала и липсата на еднозначни и категорични мнения.

Не на последно място от комисията аргументират отказа с това, че промяната на името щяла да наложи промяна на наименованието навсякъде, където то фигурира – в документи, карти, справочници и др., каквато изрична необходимост към момента не била налице.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)