Избрани Новини

В училището в Крупник ремонт нямаше

Нямаше пари за небходимото освежаване

България е на предпоследно място в Европейския съюз по средства, отделени за образование. По-малко от нас харчи единствено Румъния, показват данни на Евростат. Заради малкия годишен бюджет, който получават, училища в някои села в Благоевградска област не могат да ремонтират сградите и класните стаи.

Средно училище “Св. св. Кирил и Методий” в симитлийското село Крупник е едно от учебните заведения, в които не могат да се извършат належащите ремонти.

Само след 9 дни в класните му стаи ще влязат близо 250 деца. В него работят 30 учители, а възнагражденията, които получават, са от 660 до 880 лева.

Венцислав Кълбев, директор на училище Св. Св. Кирил и Методий” в село Крупник:
"Повече нищо не можем да дадем на колегите, докато има училища, в които, както си е регламентирано в колективния трудов договор - три плащания - за Коледа, за първия учебен ден, за 24 май, но миналата година колегите в нашето училище две от плащанията не можаха да вземат, защото нямаме пари."

Училището обаче се нуждае от неотложен ремонт, според директорът. Досега се правят само леки, козметични ремонти, а учебните кабинети имат нужда от модернизиране.

Венцислав Кълбев, директор на училище Св. Св. Кирил и Методий” в село Крупник:
"Отделяме пари за ремонт на най-фрапантните неща. Колегите в две от класните стаи сами си закупиха латекс. Сами очертават донякъде, където може, защото наистина беше зацапано, олющено."

Учениците в средищното училище в село Крупник имат спортни занимания само когато времето навън им позволява. Няма закрита спортна зала, защото парите от училищния бюджет са крайно недостатъчни за изграждането и поддръжката на такова съоръжение.

Въпреки малкия делегиран годишен бюджет от близо 800 хиляди лева, с който разполага учебното заведение в Крупник, то осигурява на децата целодневни занимания и безплатен обяд, информира БНТ.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов