Избрани Новини

Илиана Раева: Ансамбълът ме разплака

Това е страхотен успех! Ансамбълът са момичета на 16-17 години. Те са едни деца!

Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика - Илиана Раева, беше категорична, че българските грации са се справили отлично на световното първенство в Пезаро, а признанието на специалистите е най-ценното нещо след представянето им. Ансамбълът се завърна у нас с два медала - сребро в многобоя и бронз за съчетанието с топки и въжета. Невяна Владинова пък се нареди на трето място в света за представянето си с топка.

"Това е страхотен успех! Ансамбълът са момичета на 16-17 години. Те са едни деца! Катрин е дебютантка и участва за първи път на световно първенство. Тя буквално изпадна в еуфория от тази арена, на която ни постави италианската публика. Беше нещо ужасно красиво. Все едно бяхме на гладиаторски битки. Не можехме да се чуваме какво говорим от крясъците и виковете на италианците. Неви, която с всичките тези очаквания върху себе си, че трябва да вземе медали... Разбира се, че винаги може да бъде и по-добре, но децата се справиха прекрасно. Много съм щастлива и доволна, но най-хубавото е, че всички специалисти дойдоха да ни кажат, че България е една голяма сила. Казаха, че това е най-силният ансамбъл на световното. Категорично! Те бяха най-силният ансамбъл! Играха уникално, имаха невероятни композиции, буквално ридаех след съчетанието им с обръчи", заяви Раева в ефира на бТВ.

Тя разкри и какъв е ключа за успеха на художествената гимнастика, която от няколко години се нарежда сред най-успешните спортове у нас.

"Това е една изключителна стратегия, която имаме. Готвехме се за олимпийските игри в Рио, когато аз поисках да се създаде този състав и да започне работа за новия олимпийски сезон. Никой друг не го е правил. В момента, в който течеше световното първенство в Пезаро, в зала "Раковски" вреше и кипеше в най-малките гарнитури. Имахме над 60 деца, които се подготвяха по специална програма, създадена от нашия треньорски съвет и нашите треньори. Президентът ще ни посрещне, а след това имам лекция пред над 60 треньори, за това как трябва да се работи и да се мотивират подрастващите. При нас всичко е безкрайно добре планирано. Работи се на много високо професионално ниво. Направихме изключителен избор с треньорката Весела Димитрова. Един изключителен скок направихме с Бранимира Маркова, откакто е на стадион "Раковски" и се готви на централизирана подготовка с индивидуалното. 7 години сме медалисти. Няма магия, а само изключителна работа и професионализъм", категорична е тя.

Раева отдаде заслуженото и на треньорите на българските състезателки - Весела Димитрова, която води ансамбъла, и Бранимира Маркова, която носи отговорност за представянето на индивидуалните ни гимнастички.

"Весела Димитрова е изключителен треньор! Страшен талант, хореограф! Има много твърда ръка, но в същото време показва цялата си любов към децата, а и те я обичат. Тя е абсолютна противоположност на Бранимира Маркова, която е много благ човек, който е безкомпромисен по отношение на работата. Много съм щастлива, защото направихме един страхотен екип. Още малко ми трябва да направим девойки (младша) и девойки (старша) и да затворим кръга. Гарантирам ви, че години наред ще се радвате на успехите на България! Ще направим една страхотна приемственост!", обеща тя.

Президентът на федерацията е категорична, че много внимава в работата си и винаги се стреми да изгради добър екип, за да може успехите на българския спорт да не спират. "Твърде малко са сферите, в които индивидуализмът може да постигне чудеса, в който и да е сфера. Екипът, работата в екип е нещо много важно за постигането на една голяма цел. За да живеем в една прекрасна държава, каквото имаме, трябва наистина да сме много обединени, да започнем да се уважаваме, да се обичаме истински и да си помагаме, и да вярваме, че, когато дадем всичко от себе си, нещата се получават. Мисля, че художествената гимнастика на фона на всичкото, в което живеем, не е само екзотика, а един много хубав пример за всички - как трябва да се грижиш за едни деца, да ги възпитаваш, да ги учиш, че те имат отговорности", каза Раева.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов