Избрани Новини

Триумф на югозападния фолклор на "Приморска перла“ 2017

Гоцеделчевската танцова формация "Палави ножинки“ стана хореографското откритие на фестивала

Гоцеделчевската танцова формация „Палави ножинки“ стана хореографското откритие в завършилия в град Приморско трети национален фолклорен фестивал „Приморска перла“ 2017 и си тръгна с наградата за дебют „Фолклорен изгрев“, съобщи фолклористът Димитър Тренчев.
„Пленителните неврокопски игроорци надиграха колегите си от над 20 групи от цяло Българско с авторски разработки на своя хореограф Георги Мишев, направени по емблематични за пиринското хоро композиции на легендите Запрю Икономов, Костадин Руйчев, Кирил Апостолов и проф. Кирил Стефанов“, разказа Тренчев за представянето на гоцеделчевските танцьори.
Фолклорният специалист с нескрито задоволство отбеляза и успешното представяне на още четири групи от Югозапада. Наградата за високохудожествено изпълнение е била присъдена на воденото от неуморния Венцислав Джаджеров вокално дуо „Настроение“ към пенсионерския клуб в песенното село Ресилово.
Своеобразен награден хеттрик са постигнали и творците от Дупнишко, като две от наградите са спечелили фолклорните групи при Народно читалище „Пробуда – 1927“ от село Самораново. „В раздела за автентичен фолклор наградата при групите отиде у воденото от Райна Христова вокално трио с многозначителното име „Авлига“ при Народно читалище „Пейо Яворов 1978“ от Дупница. Ръководената от Мария Кьосева смесена фолклорна група донесе на амбициозното село Самораново наградата за автентичен фолклор, а младите им следовници от детската група на музикалния педагог Силвия Георгиева се пребориха за третото място“, обобщи Димитър Тренчев.
В заключение фолклористът загатна, че към листата на лауреатите косвено принадлежат и родените в Югозапада и в частност в Пиринска Македония възпитаници на фолклорните училища, но коректно не спомена имената на младите таланти.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов