Избрани Новини

Незаконна маркировка подвежда туристите в Пирин

Тя е по североизточния ръб на връх "Вихрен“, "Стражите“, от връх "Джангал“ към "Попово езеро“ и "Тевно езеро“

Национален парк „Пирин“ е природно богатство, за чието опазване се полагат специални грижи. Присъствието на НП „Пирин“ в Списъка на световното културно и природно наследство, потвърждава изключителната и универсална стойност на природния обект, който заслужава да бъде съхранен в полза на цялото човечество.

Недопустимо е посетителите в парка да замърсяват околната среда, строго забранени са ловът , риболовът на определени места, незаконната сеч, повреждането на туристическа инфраструктура по туристическите маршрути, както и неспазването на специфичните режими и норми, утвърдени с Плана за управление на НП „Пирин“.

През лятото на 2017г. на определени места на територията на парка се констатира наличие на нестандартна туристическа  маркировка. Тя е нанесена по североизточния ръб на връх „Вихрен“ / „Джамджиев ръб“/, „Стражите“, от връх„Джангал“ към „Попово езеро“ и към „Тевно езеро“и на връх „Пирин“. Поставени са плътни и видими от голямо разстояние оранжево-червени стрелки  и точки. Освен, че е грозна, тази маркировка е и опасна, защото е подвеждаща за обикновения турист.

Туристическата маркировка се прави по строго определени определени маршрути и по правила  съгласно Правилника за маркировката на туристическите пътища в Република България. Тя има за цел да информира, улесни, подпомогне и обезопаси движението на туристите по време на походи. Осигурява достъпност до съществуващите природни дадености и охраняемите природно-защитени обекти с минимална намеса в околната среда и запазването им от отрицателното въздействие на човешката дейност.

На Дирекция „НП Пирин” – Банско е предоставено управлението на „НП Пирин” по силата на Закона за защитени територии, Правилника за устройството и дейността на Дирекциите на националните паркове и утвърдения План за управление на НП „Пирин”.

От Дирекцията на парка уверяват, че няма да толерират подобни незаконни и неприемливи действия и при установяване на закононарушителите ще се приложат разпоредбите на Закона за защитените територии и Закона за административните нарушения и наказания.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)