Избрани Новини

Организаторите на конкурса "Горчиво вино" отговарят на поетеса

Магдалена Шумарова написа открито писмо по повод връчените награди в поетичния конкурс

В отговор на откритото писмо от поетесата Магделена Шумарова от Петрич по повод наградите в Националния поетичен конкурс "Горчиво вино", публикувано в blagoevgrad.utre.bg на 11.09.17г., в редакцията на сайта се получи отговор от организаторите на конкурса.

Публикуваме го дословно:

"От години г-жа Магдалена Шумарова от Петрич създава впечатление на недооценен и непризнат автор заради редовните си изявления в този дух. Но тъй като нейното т. нар. „Открито писмо“ е публикувано при вас, бихме искали да огласим пред неизкушените читатели каква е истината, защото твърденията й са неверни – не само заради нейната пристрастност, но и заради неосведомеността й.
„Горчиво вино“ е анонимен конкурс за любовна лирика – т.е. членовете на журито получават стиховете само с пореден номер върху тях и оценяват не имена на автори, а творби. По този начин и съвършено неизвестни, но талантливи автори от страната получават равностоен шанс да бъдат забелязани. И тъй като конкурсът е анонимен, ходатайствата на различни хора, изпращани от г-жа Магдалена Шумарова с цел да получи награда, не свършиха работа.
В компетентността на членовете на журито не се съмняваме. Пламен Тотев е авторитетен литературен критик и изследовател. Издател е на най-големите български поети и е съставител на най-успешните поетични антологии, издавани през последните 15 години. Така че той има точни критерии за това кое стихотворение е добро и кое не. Катя Кирянова е един от най-популярните и обичани поети в Пиринския край. Тя е творец от национален мащаб и има верен усет за значимото в поезията. Като секретар на НЧ „Братя Миладинови - 1914“ Вангелия Тренева е дългогодишен мениджър в областта на културата и генератор на идеи за много събития, включително и за поезия, защото е филолог по образование.
Тази година, за да бъдат стимулирани повече поети да участват в конкурса, първата награда е издаване на книга. Община Петрич не финансира това издаване, така че бюджетът му не е ощетен. Обемът, цветността и тиражът на книгата ще бъдат определени от издателя, което е негово право, защото той сам финансира това издание с частично участие от страна на НЧ „Н. Вапцаров – 1914“.
В т. нар. „Открито писмо“ на недооценената във всички издания на конкурса авторка има и други неверни и непроверени факти, освен незапознатостта й с финансирането. Тя самозвано се явява като говорител на поетите, неполучили награди в конкурса, но не си е направила дори и труда да провери точния им брой. Освен това Пламен Тотев е председател на журито през последните две години, след като бе посочен от Евтим Евтимов и Романьола Мирославова и журира в конкурса от самото му начало. В първите две издания председател на журито беше Романьола Мирославова. Но и тогава публично оплакващата се поетеса не беше оценена.
Конкурсът бе създаден по повод 100-годишнината на НЧ „Братя Миладинови – 1914“ и 80-годишния юбилей на поета Евтим Евтимов. Идеята му е да открива таланти и шедьоври в областта на любовната лирика и никой от организаторите му няма финансови облаги от това. Напротив, благодарение на подкрепата на съмишленици той се превръща в един от най-авторитетните конкурси за поезия и то именно заради това, че наградата за победителя е такава, за която мечтае всеки творец, независимо дали е утвърден или неизвестен. А журито е безпристрастно и обективно. Факт е, че никой от членовете му не е познавал или е бил близък с победителите досега. Всяко едно стихотворение тежи само за себе си и си има своите качества или не, независимо кой е неговият автор. Поне така е в анонимен литературен конкурс като „Горчиво вино“, който ще продължи да се провежда всяка година. Като памет за един от най-големите и обичани поети на България – Евтим Евтимов.
Използваме случая да споменем и победителите тази година, защото те наистина са изключително талантливи и заслужават своите награди.
Първа награда (издаване на книга): Красимир Костадинов от Русе, р. 1981 г., за стихотворението „История за сърце и крадла, с убийство и възкресение“.
Втора награда: Любка Славова от Пловдив, р. 1972 г., за стихотворението „На сутринта“.
Трета награда: Иван Кръстев от Варна, р. 1967 г., за стихотворението „Остани“.

                                               От организаторите на конкурса"



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов