Избрани Новини

Ансамбъл "Пламъче“ пренесе пиринския пламък в Китай

Представя България на международния фолклорен фестивал в Шанхай

С пирински фолклор в репертоара си столичният танцов ансамбъл „Пламъче“ ще представи България на международния фолклорен фестивал в китайския мегаполис Шанхай, съобщи фолклористът Димитър Тренчев. Той уточни, че освен първата изява на „Пламъче“ в Китай, това е и първото българско участие в 10-годишната история на фестивала. Допълвайки, че надпреварата в Шанхай се откри вчера (13.09 – бел. авт.-ДТ) и ще продължи до 18 септември, Тренчев подчерта, че това е единственият държавен фолклорен фестивал в най-многолюдната страна на планетата.
„Ръководеният от младия хореографски талант Ивайло Първанов осемчленен камерен състав на ансамбъл „Пламъче“ ще излезе и в петте фестивални дни на сцената в 10000-дната зала „Сиянбенк Хол“ и ще се бори за успех срещу съседна Сърбия и колегите си от фолклорни колоси на Близкия и Далечния изток като Египет, Судан, Шри Ланка и Индонезия“, анонсира Тренчев българското участие и очерта творческата география на фестивала.
Изброявайки участията в Полша, Босна и Херцеговина и Украйна, фолклорният специалист констатира, че с четвъртата си международна изява за тази година, малкото „Пламъче“ успешно се конкурира със сценичния календар на най-големите фолклорни ансамбли в България.
„За младите фолклорни артисти от „Пламъче“ този наситен планетарен график е блестящ творчески атестат. А за всички на фолклорното поприще, е стимул за стойностно творчество, което намира подкрепа, среща радушен прием и бележи успехи“, анализира разковничето на успеха Тренчев.
Фолклористът разкри в аванс, че в края на следващата седмица на ансамбъл „Пламъче“ му предстои най-голямото творческо изпитание – да представи пирински фолклор пред пословично придирчивата и ревнива пиринска публика в дните на националния детски фолклорен събор в световноизвестното гърменско село Ковачевица.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)