Избрани Новини

Пещи за керамика откриха в римско селище край Благоевград

Проучванията са във връзка с изграждането на АМ "Струма"

Екип от археолози започна пълно проучване на римското селище между благоевградските села Покровник и Зелен дол. Останките от населеното място попадат в трасето на Лот 3.1 от автомагистрала „Струма” и трябва да бъдет изследвани и проучени през следващите няколко месеца.

Проучването на селището, което е от периода на римската императорска епоха, няма да попречи на сроковете за строеж на отсечката от магистрала „Струма” между Благоевград и Крупник. Това каза ръководителят на обекта доц. д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей /НАИМ/ към БАН.

Доц. д-р Здравко Димитров, ръководител на проучването:
"Имаме за работа необходимото време – 7 месеца календарни са ни определени, 150 работници, които ще бъдат покривани от 30 души археологически екип. В рамките на тези седем месеца смятам, че ние съвсем спокойно ще можем да проучим целия археологически обект."

Част от екипа, извършващ проучването на селището, е и първокурсникът в Софийския университет Момчил Гочев. Той за втори път работи на терен.

Момчил Гочев, студент:
"Невероятно е наистина, защото се докосваш до жива история, можеш да разбереш какво е било, което тръпка."

При предварителното проучване на обекта тази пролет археолозите са открили жилищни сгради, складовете за жито с огромни делви и 4 пещи за производство на керамичните съдове и за металургична дейност.

доц. д-р Здравко Димитров, ръководител на проучването:
"Силата на този обект е основно в архитектурата, но също така има намерени над 50 монети. Почти всички римски императори, които са управлявали, са представени в монетните емисии. Особено се открояват тежестите за стан, по които си личи, че е имало и производство от този вид в това село."

Находките открити в античното селище, след като се обработят от реставратори и се консервират постъпват във фонда на Регионалния исторически музей в Благоевград, съобщава БНТ.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)