Избрани Новини

Благоевградчани почетоха паметта на загиналите воини край Звегор (снимки)

В боевете на 15 и 16 септември 1944 година загиват гвардейци-доброволци и трима членове от полка

Днес представители на Движение "Ние-жените", Православният информационен център, Съюзът на офицерите от запаса и Регионалният исторически музей в Благоевград предприеха пътуване до село Звегор по повод честването на 73-годишнината от битката при Звегор. Бяха поднесени венци и цветя от присъстващите.

Слово за подвига на младите воини прочете историкът Снежана Захариева от Македонския научен институт, филиал Благоевград, а присъстващите почетоха с едноминутно мълчание и падане на колене героите. 

Отец Светослав Кючуков, председател на настоятелството на черквата "Св.Николай Летни", отслужи  панихида пред паметника на загиналите. Жените подадоха за "Бог да прости" жито, погачи, сладки и солени раздавки. Мъжете отсипаха от чашите с ракия и вино и поменаха героите.

На 15 и 16 септември 1944 година гвардейците от Първа гвардейска дружина към 14-ти пехотен Македонски полк водят бой с немците при с. Звегор на граничната полоса. Това са първите боеве с включването  на България в антихитлериската коалиция в заключителния етап на Втората световна война.

Над 350 войници и офицери от Пиринския край не се завръщат по родните си места, пролели кръвта си на чужда земя. Групата от 14-ти пехотен полк е водена от братята Асен и Златко Дерменджиеви. В боевете на 15 и 16  септември 1944 година загиват 9 гвардейци и трима членове от полка. Действията на доброволческата бригада от Горна Джумая /дн. Благоевград/ са документирани в дневника за бойните действия.

На 14-ти септември 1944 година горноджумайското гражданство изпраща с цветя доброволческата бригада, сред които и жени, всички на възраст от 17 до 23 години.

Гвардейците от Горна Джумая и 33 пехотен Свищовски полк, воден от полковник Станьо Петков  Пиперков, проявяват високо чувство за лична отговорност и героизъм. Те оставят на нас и на следващите поколения своя завет  и саможертва. Сред тях са имената на загиналите гвардейци   Асен Дерменджиев, Асен Георгиев, Георги Грънчаров, Гаврил Толмачов, Златко Дерменджиев, Емил Каймаков, Иван Бояджиев, Кирил Костадинов,  Личо Иванов.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов