Избрани Новини

Добър пазар на гроздето очакват лозарите в Санданско

Стопаните прогнозират добра реколта, при това с много високо качество

Добър сезон очакват лозарите в района на Сандански и Петрич, информира Дарик. Въпреки, че лятото бе сухо, стопаните прогнозират добра реколта, при това с много високо качество. Малки винпроми и частни клиенти дават първите заявки да изкупят част от тазгодишната реколта.
"Ще реализираме на сто процента продукцията, при това само на българския пазар. От цялата страна идват клиенти. Вярно е, че големите винпроми вече имат собствени лозя и не разчитат на нас, но има достатъчно пазар", заяви Атанас Ангелов, кмет на санданското село Дамяница, който е и собственик на лозови масиви.
Заради наплива на купувачи цената на плода е по-висока в сравнение с миналата година. Преди месец прогнозите били, че гроздето от сортовете „Мерло” и „Каберне” ще се продава за по 80 стотинки за килограм, а от сорта „Широка мелнишка лоза” – по 60 стотинки за килограм. Сега обаче тези цени са завишени с по 20 стотинки. „Каберне” и „Мерло” вървят по левче за килограм, а „Широка мелнишка лоза” – по 80 стотинки за килограм.
„Доста хора се захванаха с лозарство заради добрите изкупни цени в последните две години. Лозовите масиви в района на Сандански и Мелник непрекъснато се увеличават”, признават стопаните.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)