Избрани Новини

"Сълзи от облаците" разчуства благоевградчани

Писателят от Гърмен Илия Милев представи новия си роман

Писателят - краевед от гоцеделчевското село Гърмен Илия Милев представи днес в благоевградското читалище новата си книга - романът "Сълзи от облаците". Авторът казва за него, че действието се развива в миналия и сегашния век, историята е романтична, героите са млади хора, които имат и своите прототипи. Една любовна драма от Родопите, едно изследване на родопските родове, историята им, взаимотношенията между тях на фона на любовта.

Книгата беше представена от литераторката Красимира Кацарска пред подбрана публика в централната библиотека на НЧ "Н.Вапцаров". За автора и неговото творчество говори и издателят на романа Йордан Симонски. Имаше въпроси към автора не само за героите и книгата, а и за днешната участ на учителя, за днешното време в Родопския край и др.

Васил Георгиев, председател на краеведческото дружество в Благоевград, връчи грамота на Илия Милев за неуморната му изследователска и краеведческа дейност през годините. Ръководството на читалището му благодари с поздравителен адрес за направеното от него дарение на книги.

Срещата завърши с червена роза за автора, поднесена му от бившия директор на Радио Благоевград Богдана Крънчева, на което Илия Милев дълго време беше литературен сътрудник и кореспондент. И, разбира се - автографи за спомен.

Илия Милев не забравя и краеведческата си дейност. Готова е и книгата му за гърменското читалище. Работи и над нови ръкописи. Какви - не казва.

Нещо повече за Илия Милев:

Роден е в 1935 година в неврокопското село Гърмен. Завършва Учителски институт и след това Българска филология и история в Софийския университет. Учителства в Огняново и Осиково. От 1967 до 1998 г. е директор на училището „Св. св. Кирил и Методий“ в родното му село. Публикува научни изследвания, публицистика и художествени материали в списанията „Родопи“, „Македония“, „Антени“, „Семейство и училище“, в алманаха „Ирин-Пирин“, „Струма“ и други. Публикува разкази, есета и новели в различни вестници. Автор е на краеведските изследвания „Гърмен – история, материална култура и фолклор“ с предговор от Николай Хайтов, „Просветните храмове в Гърмен“, „Развитието на образованието в някои селища на Югозападните Родопи“, „Ковачевица – родното място на Людмил Стоянов“, на сборниците с разкази „Съмни, Боже“, „Любовта си е загубила ума“, „Тук не само орлите вият гнезда“, „Зрънца от пъстра огърлица“, на документалната повест „Живот сред ветрове и бури“, на пиесите „И тихият войник е храбър“, „Око за око, зъб за зъб" и др.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов