Благоевград отбеляза 109 години Независима България - blagoevgrad.utre.bg

Благоевград отбеляза 109 години Независима България

22 септември 2017, 16:15 | blagoevgrаdutre
  • Снимка:
    Община Благоевград

  • Снимка:
    Община Благоевград

Положиха цветя пред паметната плоча на загиналите в борбите за освобождение и обединение на страната

С ритуал по полагане на цветя благоевградската общественост отбеляза 109 години от обявяването на Независимостта на България. Церемонията се състоя пред паметната плоча на загиналите в борбите за освобождение и обединение на страната. В знак на признателност към делото на хилядите герои се поклониха заместник-кметът на Благоевград Иво Николов, заместник-областният управител Иван Стоянов, евродепутатът Андрей Новаков, народни представители, кметове и кметски наместници, представители на месната власт, културни институти, учебни заведения, граждани.
Традиционно, церемонията започна с изпълнение на химна на Република България, изпълнен от Биг Бенд - Благоевград. Възпитаниците Димитър Борумов и Антон Велев от ПМГ „Акад. С. Корольов" прочетоха манифеста, с който е обявена Независимостта на България и припомниха част от националната ни история.
На 22 септември 1908 г. във Велико Търново, в храма „Св. Четиридесет мъченици”, княз Фердинанд със специален манифест обявява България за независимо царство. Новината е посрещната с възторг от целия български народ. Актът за обявяване на независимостта е резултат на смела, но разумна политика, на дипломатически такт и ловко възползване от тогавашната международна ситуация. След извоюване на държавния суверенитет пред българското правителство се отваря възможността със силата на оръжието и дипломацията да се погрижи за свободата на своите сънародници от Македония и Одринска Тракия.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета