Избрани Новини

Занаяти на открито имаше на събора в Ковачевица

Туризъм

24-09-2017, 14:04

Снимка:

БНТ

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ковачевица е домакин на втория национален детски фолклорен сбор

Малки и големи се докоснаха до истинските майстори

Занаятчийни работилници на открито имаше на втория национален детски фобклорен сбор "Минало в бъдещето", който се проведе в село Ковачевица.

На централната улица в красивото планинско село своите умения показаха грънчари, ковачи и обущари. Ковачевица е популярна с автентичния си вид, а много художници отиват там, за да рисуват на пленери.

Как желязото се кове докато е горещо в Ковачевица на всички любопитни показваше майстор Асен от Гоце Делчев.

Асен Тишовски, майстор:
"Не е важното да си бърз, или не, а да знаеш как да го работиш. Бързо - изстива, докато е горещо се чука, изстине ли, не може повече. Малко хора останахме, почти изчезваме, обаче ние не можем да оставим нещата поне докато сме живи и здрави ще работим."

Занаят показа и Марио. Грънчарят даваше първи указания предимно на деца. Разказа ни, че те схващат по-бързо какво да правят с глината и машината, която я върти.

Марио Ангелов, грънчар:
"Гърненцата чувството отвътре когато оформям коремчето или дъното на гърнето те усещат между пръстите и с деца е по-лесно защото те са доверчиви. Като кажа опуснете си ръцете и се доверете те се доверяват и с техните ръце наистина излиза съда благодарение на техните ръце."

Изделията от кожа Драган Мирев донесе готови. От десетки години занаятчия, той обясни, че работата с този вид материал изисква много концентрация и усилия, затова с кожа се работи на усамотено място.

Драган Мирев:
"Просто непослушен материал, това е цялата работа. Много ти отнема от енергията. Нищо друго, което съм правил, ако щете плоча като сме рили не ме изморява така както работата с кожата. На работа се чувствам абсолютно изцеден."

Фестивалът в Ковачевица се провежда за втора поредна година. Участие в него взеха много фолклорни групи, съставени предимно от деца.

Кирил Джуглев кмет, на Ковачевица:
"Да гледате някой да щрака на телефона, някое от децата? Няма! Значи, отнема им от вниманието значи им е интересно."
Богдан Паташев, организатор:
"Идеята на фестивала изобщо точно се роди от това да използваме селото, което се е съхранило в историята не само да му се радваме, а да го използваме събирайки хора със отношение към миналото ни."

Гостите в Ковачевица се насладиха и на уникалната архитектура на селото, запазена векове наред. Ковачевица привлича туристи и с уникалната си кухня, в която се използват само истински еко продукти, допълва още БНТ.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов