Избрани Новини

Марикостиново търси лекар чрез Фейсбук

Новините

25-09-2017, 16:15

Снимка:

БНТ

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Село Марикостиново е българското Карлови Вари

Местният лекар вече е на възраст над 80 години

Петричкото село Марикостиново търси лекар чрез обява в социалната мрежа Фейсбук. От кметството се наемат да осигурят безплатна къща за този, който се съгласи да дойде, съобщава БНТ. Освен това местните се шегуват, че дават и бонус - съпруга.

Със своите 1300 жители Марикостиново е петото по големина село в община Петрич. В селото има само един лекар, който е местен, но вече е на възраст над 80 години. Друг лекар пък идва от град Петрич, но само веднъж в седмицата.

Гергана Тодорова, кмет на село Марикостиново:
"Аз от четири месеца правя запитвания в община Петрич в община Сандански, но никакво запитване нямам. И точно затова се наложи да пусна и обява в социалните мрежи."

От кметството в Марикостиново се наемат да подсигурят безплатно къща за престой на лекаря, който се съгласи да остане и да работи за постоянно в курортното село.

А местните хора се шегуват, че ако се намери лекар, те пък ще му намерят булка.

Иван Белдаров:
"Ние тук сме стратегически център. Ако имаме постоянно лекар тук, (дето казва кметицата), ако е ерген и булка ще му намерим, само и само да се облекчи."
Илия Манов:
"Ние сме вече на тази възраст, ние не може да пътуваме, сме винаги с кръвно. И би трябвало да има лекар."

Жителите на Марикостиново от няколко месеца са и без аптека. Те са принудени да пътуват до съседния град Петрич, ако искат да си закупят каквото и да е лекарство.

Кирил Шамеев:
"Пенсионерите, знаеш как е. На превоз, некой има превоз, некой нема - трудно е. Нема ли аптека - загиваш. За два лева хапчета, че ти излезнат 5 лева."
Антоанета Макенджиева: "Беше много хубаво, като си имахме аптека. Понеже един аналгин да дотрябва, и най-вече за старите хора е проблема. Понеже не всеки има възможност да отиде до града да си купи. И това е голям проблем, че няма аптека."

Кметът Гергана Тодорова е съгласна и на компромисен вариант - селото да има поне дрогерия, от която местните жители да могат да закупуват лекарства.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов