Избрани Новини

Министър Павлова се срещна с граждани от Кюстендил

"Председателството дава уникален шанс на България да покаже какво е дала на света“, каза министър Павлова

На 26 септември 2017 г. в читалище „Братство 1869” Кюстендил се проведе среща-дискусия с участието на министър Лиляна Павлова по повод предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г.

„Председателството дава уникален шанс на България да покаже какво е дала на света – не само кирилицата, но и богата култура, история, археология, традиции“, каза министър Павлова.

По време на срещата тя запозна присъстващите с основните елементи от подготовката на нашата страна за Председателството, какво представлява ротационното председателство, основните му функции, бюджет, с който разполага нашата страна - 75 мил. евро. Представи основните приоритети на програмата на Триото Естония-България-Австрия:
- съюз за работни места, растеж и конкурентоспособност,
- съюз, който оправомощава и защитава всички свои граждани,
- към енергиен съюз с насочена към бъдещето политика в областта на климата,
- съюз на свобода, сигурност и правосъдие
- съюзът като мощен фактор на световната сцена.
Българското председателство ще бъде фокусирано върху пет основни тематични измерения:
- Сигурност и стабилност
- Европейска перспектива на Западните Балкани
- Предприемачество и иновации
- Младите хора - бъдещето на Европейския съюз
- Свързаност и сближаване.
България ще работи по темите за младежта и сигурността като хоризонтални приоритети, с оглед на комплексния характер на предизвикателствата пред младите хора и съвременната среда за сигурност, чрез позитивен дух към постигането на ориентирани към бъдещето реални резултати, следвайки принципите на прозрачност и отчетност, ще бъде балансьор в търсене на консенсус, компромис и разбирателство между държавите членки, ще насърчава към партньорства на всички нива на основата на интегриран подход и съвместно сътрудничество и поставяне на акцент върху Европейската перспектива на Западните Балкани за инфраструктурна, дигитална и образователна свързаност.

„Искаме Българското председателство да бъде Балканско, да дадем европейска перспектива на Западните Балкани, които са толкова близо до вас, тук. Но не фалшиви очаквания, а ясен план. Искаме регионът да бъде сигурен, а държавите свързани помежду си със съвременна пътна, железопътна, въздушна, дигитална инфраструктура“. – каза министър Павлова.

На срещата присъстваха Виктор Янев - Областен управител на област Кюстендил, Петър Паунов – кмет на Община Кюстендил, Кирил Калфин – народен представител от Кюстендилски регион, зам. кметове, общински съветници, представители на културни и държавни институции, НПО, бизнеса, учители, медии, граждани и др.

Присъстващите имаха възможност да зададат въпроси относно Председателството и ползите от него за нашата страна.

Инициативата се организира от Министерството за българското председателство на Съвета на ЕС 2018, съвместно с читалище „Братство 1869” и Информационен център Европа Директно – Кюстендил.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов