Избрани Новини

От 1.10 влиза в сила второто увеличение на всички минимални пенсии

Парите

27-09-2017, 09:38

Снимка:

Пресцентър ГЕРБ Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Социалното министерство ще се бори с измамите с инвалидни пенсии

Светлана Ангелова:Правителството продължава да работи за повишаване на доходите на хората от третата възраст

Правителството продължава да предприема действия за повишаване на доходите на хората от третата възраст, заяви днес народният представител от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе Светлана Ангелова.

 

От 1 октомври ще влезе в сила второто увеличение на всички минимални размери на пенсиите за трудова дейност. Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст по член 68 (1) от Кодекса за социално осигуряване ще се повиши от 180 лв. на 200 лв. Паралелно с това всички други пенсии за трудова дейност – наследствени и инвалидни пенсии ще се увеличат.

 

Това ще повиши доходите на над 800 000 български пенсионери, подчерта г-жа Ангелова.

 

Около 450 000 от тях ще получат увеличение за втори път, след като от 1 юли минималната пенсия за стаж и възраст се повиши от 161 лв. на 180 лв. С изпълнението на този приоритет от управленската програма на правителството правим решителна крачка към намаляването на бедността сред хората, които са полагали труд, каза зам. - председателят на комисията по труда, социалната и демографската политика в Народното събрание. 

В подкрепа на работещите родителите ще стартира схема „Родители в заетост“ от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. По нея ще се осигуряват детегледачки за семейства, които не са успели да запишат децата си на детска ясла или градина. Родителите ще участват активно в избора на детегледач, който може да е и от близкия семеен кръг. Целта на схемата е да се осигурят алтернативни грижи за децата, благодарение на което родителите им да имат възможност да се върнат на работа и да имат по-високи доходи, отбеляза още  Ангелова. 

Министерството на труда и социалната политика работи за осигуряването на устойчиво финансиране от държавния бюджет на услугите личен и социален асистент и домашен помощник. Досега те се финансираха по различни програми, което създаваше неудобство и несигурност за техните потребители, посочи още тя. 

Светлана Ангелова конкретизира, че към момента услугите в домашна среда се ползват от над 26 000 възрастни и хора с увреждания. Осигуряването на устойчивост на тяхното финансиране е част от изпълнението на Националната стратегия за дългосрочна грижа. До края на 2017 г. правителството ще приеме план за нейното изпълнение. Акцент в него ще е развитието на допълнителни социални услуги за подкрепата за хора с умствена изостаналост и психични разстройства, тъй като в момента техният капацитет е недостатъчен. 

С изпълнението на Националната стратегия за дългосрочна грижа ще започне деинституционализация на грижите за възрастните хора, акцентира народният представител. 

Процесът ще се реализира чрез създаване на развита мрежа от социални услуги в общността от резидентен тип и от допълнителни услуги за подкрепа на нуждаещите се. Целта е да се създадат условия за техния независим и достоен живот. До 2021 г. е предвидено да се закрият 9 от сегашните институции, в които условията са най-тежки. Хората са там, ще бъдат настанени в нови услуги от резидентен тип като защитени жилища, в които ще им се осигури по-качествена грижа. Основната част от средствата ще се осигурят от оперативна програма „Региони в растеж“ в началото на 2018 г.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов