Избрани Новини

26 ученици ще се обучават за хлебари и сладкари в Благоевград

Ще преминат и обучение в реалния бизнес

Професионалната гимназия по туризъм и лека промишленост в Благоевград сформира от тази година нова паралелка от 26 ученици, които ще излязат след своето обучение с професия хлебар и сладкар. Паралелката е открита след консултации и по настояване на бизнеса, който търси такива кадри в региона.

Интересът към новата специалност "Техник, технолог в хранително вкусовата промишленост" професия хлебар и сладкар се оказал голям и много деца от училища в региона избрали да се обучават след 7-ми клас. В професионалната гимназия има изградена база, която до момента се е използвала от другата специалност - готвачи и производство на кулинарни изделия и напитки, а сега и от новоприетите ученици.

Димитрина Иванова -директор на Професионална гимназия по туризъм и лека промишленост -Благоевград:-
"След 10-ти клас започват да се обучават в нашите учебни работилници, както и ще бъдат сключени договори с бизнеса, за да могат нашите ученици да видят в реална работна среда как се случват нещата.„

Димитър Стронски е ученик в 12-ти клас, учи за готвач, а от една година вече работи. За новата специалност смята, че е добра възможност за младите хора като него.

Димитър Стронски:
"Хубава е професията, добър е шансът, има много работа, много хляб за тази работа".

От бизнеса, по чиято препоръка е създадена новата паралелка за професията хлебари и сладкари, казаха, че очакват с нетърпение първите млади хора, които ще могат да практикуват при тях.

Димитър Бакалов- председател на Регионалния борд на млекопроизводителите в Югозападна България:
"Има възможност да практикуват за сега нашата професия е добре платена, заплатите са горе-долу около 1000 лева и това означава, че тези ученици, тези деца, които утре ще излязат и няма да тръгнат за чужбина, има какво да работят, има какво да взимат тук."

В Благоевградска област бизнесът освен работници за производството на хляб, хлебни и сладкарски изделия, търси и кадри за салонни управители, бармани, сервитьори и магазинери. За подобни работни позиции също е необходима професионална подготовка още в училище, смятат от бранша, информира БНТ.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов