Избрани Новини

Курсове за деца и възрастни организира Православният център

Курсовете са безплатни

Православният информационен център на Неврокопска Света Митрополия организира курсове по

източно-църковно пеене, иконопис, “Кандилце” - православен журналистически клуб за деца, неделно училище.

Източно-църковното пеене е с ръководител протопсалт проф. Йоанис Папахронис.

“Нищо не е в състояние така да възбуди духа, да го отдели от оковите на земното и телесното, нищо не може така да изпълни човека с любов към младостта и с равнодушие към житейската суета, както стройното пеене, както свещената песен, построена според правилата на ритъма” /Беседа върху 41-ви псалом на св. Йоан Златоуст/. Псалмопеенето е осветено от самия Господ Иисус Христос, въведено е от светите апостоли и е систематизирано от светите отци. Така в живота на християнската църква пеенето е неотделна част от всяко богослужение, а певците възпявайки Бога стават подражатели на ангелите и тяхното служение.
Хор “Неофит Рилски” е създаден към Неврокопска митрополия през 2007 г. Оттогава има редица концерти и участия в богослужения както в страната, така и в чужбина. Диригент е проф. Йоанис Папахронис, продължител на светогорската традиция в източното-църковно пеене. Курсът се провежда в събота от 10:00 ч.

Иконопистта е изкуство, зародило се във Византия през IV век и разпространено в целия православен свят. Икона е гръцка дума и означава “образ”, “портрет”. В Църквата иконата е повече от образ – тя не само украсява храма, но е “прозорец” към невидимия свят и е свързана с богослужението. Първите изображения на Спасителя и на Божията майка се появили по времето на Техния земен живот. Първата икона на Христос е иконата, която познаваме по името “Неръкотворен образ”, а първите икони на Св. Богородица са нарисувани от св. апостол и евангелист Лука. Съдържанието на иконата определя композицията, техниката на рисуване, материалите, които не са случайни, а спазват определени канони. Православната икона e забележително явление както в художествен план, така и в духовен.
Повече за иконите можете да научите от курса “Иконопис”. Събота от 14:00 ч.

“Кандилце”-православен журналистически клуб за деца

Православният журналистически клуб е създаден през есента на 2015 г. с благословението на Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим, като част от учебната дейност на Православния център на Неврокопска света Митрополия в Благоевград. Негов ръководител е дългогодишният журналист Антоанета Гулева. В клуба по журналистика младите кандидат-журналисти отразяват новини от православния свят, срещат се с интересни личности и разказват поучителни истории и притчи за детското сърце. Рубриката „Кандилце“ говори за светлината и доброто в света около нас, които осветява мислите и делата ни. Рубриката е съвместен проект на Православния център на Неврокопската св. митрополия и Радио Благоевград. Автори и водещи на рубриката са децата от Клуба по журналистика „Кандилце“ към Православния център. Рубриката "Кандилче" се излъчва всяка събота сутрин след 10 часа в предаването „Тийн зона“.

Неделно училище

Неделното училище стартира отново. По време на учебния процес децата ще имат възможността да се запознаят с основните християнски ценности и добродетели, като заедно с това ще прилагат своите умения и способности по време на задачите за творчество.
Заниманията ще се провеждат в неделя от 11:30 ч. в учебната зала на Православен информационен център от Даниела Гълъбова.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов