Избрани Новини

Даниела Савеклиева: Стартира програмата "Родители в заетост”

"ГЕРБ изпълни едно от най-важните си социални предизборни обещания", заяви народният представител

Когато ГЕРБ поеме някакъв ангажимент, го изпълнява. Вече е факт изълнението на едно от най-важните ни социални предизборни обещания - програмата "Родители в заетост", и всички, които желаят, могат да подадат своите заявления в бюрата по труда. Това заяви на пресконференция областният координатор на ГЕРБ - Благоевград и народен представител Даниела Савеклиева.
Тя уточни, че тази програма  е в подкрепа на работещите родителите и е по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси". По нея ще се осигуряват детегледачки за семейства, които не са успели да запишат децата си на детска ясла или градина. „Родителите ще участват активно в избора на детегледач, който може да е и от близкия семеен кръг. Целта на схемата е да се осигурят алтернативни грижи за децата, благодарение на което родителите им да имат възможност да се върнат на работа и да имат по-високи доходи”, коментира Даниела Савеклиева.
По думите й правителството продължава да предприема действия за повишаване на доходите на хората от третата възраст, като от 1 октомври влезе в сила второто увеличение на всички минимални пенсии, които стават 200 лв.
„Паралелно с това всички други пенсии за трудова дейност – наследствени и инвалидни пенсии, ще се увеличат. Това ще повиши доходите на над 800 000 български пенсионери. С изпълнението на този приоритет от управленската програма на правителството правим решителна крачка към намаляването на бедността сред хората, които са полагали труд”, подчерта Савеклиева.
На пресконференцията тя коментира и работата на Министерството на труда и социалната политика в посока осигуряването на устойчиво финансиране от държавния бюджет на услугите личен и социален асистент и домашен помощник.
„Към момента услугите в домашна среда се ползват от над 26 000 възрастни и хора с увреждания. Досега те се финансираха по различни програми, което създаваше неудобство и несигурност за техните потребители. Осигуряването на устойчивост на тяхното финансиране е част от изпълнението на Националната стратегия за дългосрочна грижа. До края на 2017 г. правителството ще приеме план за нейното изпълнение. Акцент в него ще е развитието на допълнителни социални услуги за подкрепата за хора с умствена изостаналост и психични разстройства, тъй като в момента техният капацитет е недостатъчен”, уточни народният представител.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов