Избрани Новини

ЮЗУ се включи в Европейската нощ на учените (снимки )

Демонстрирана бе първата в страната автономна система за генериране на електрическа енергия, базирана на водородни технологии

Иновационният център за екоенергийни технологии към Югозападния университет „Неофит Рилски“ - Благоевград за пореден път посрещна любознателни ученици, студенти и граждани по време на Европейската нощ на учените, която се проведе на 29.09.2017 г. 
Ръководителят на центъра проф.д-р Марио Митов и редовният докторант Иво Бърдаров демонстрираха пред гостите първата в страната автономна система за генериране на електрическа енергия, базирана на водородни технологии. Посетителите имаха възможността да „тестват“ единствения електрически скутер в България, зареждан с електричество, произведено от водород.
Гостите на събитието бяха запознати и с научните изследвания, провеждани в лабораторията по биоелектрохимия, насочени към разработването на иновативни технологии за едновременно генериране на електрическа енергия и очистване на отпадни води. Докторант Бърдаров представи най-новата разработка на учените в центъра - пилотна станция за екологичен мониторинг, захранвана от седиментни горивни елементи. Проведените от него атрактивни химични демонстрации  бяха посрещнати с въодушевление и овации от най-младите посетители – деветокласници от Природо-математическата гимназия „Акад.Сергей Корольов” и Професионалната гимназия по икономика „Иван Илиев“ в Благоевград.
Програмата за Европейската нощ на учените в Югозападния университет продължи с представяне на филм и презентация, посветени на малките ледници. В заседателната зала в Учебен корпус1 на университета доц.д-р Емил Гачев от Катедрата по география, екология и опазване на околната среда, представи най-новата информация от света на географията, посветена на малките ледници. Изследванията в последните години показват, че най-вероятно най-южните ледникови маси в Европа се намират на Балканския полуостров, именно в Пирин планина. Гостите имаха възможността да гледат документалния филм на Мартин Илиев, който разкрива подробности около проведената през август изследователска експедиция, чиято цел е да разкрие дали има ледници у нас.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)