Представят филм за Христо Бараковски - blagoevgrad.utre.bg

Представят филм за Христо Бараковски

04 октомври 2017, 08:00 | blagoevgrаdutre
  • Снимка:
    Община Благоевград

    Събитието е от 18 часа

Издаден е и албум с творби на художника

Документален филм и албум с творби на Христо Бараковски ще бъдат представени днес, 4 октомври (сряда). Премиерата ще започне в 18:00 часа  в зала „22-ри септември“ . 
Дебютът на филма  е по повод 81 години от рождението на големия майстор, а за албума с творби е работило  издателство „Захарий Стоянов“. Организатори на събитието са Община Благоевград и Съюзът на българските художници.   Преди време по инициатива на  кмета на община Благоевград д-р Атанас Камбитов беше внесено предложение до Министерството на културата за присъждане на орден “Стара планина” на Христо Спасов Бараковски.
Христо Бараковски е един от най-ярките и утвърдени майстори на декоративната пластика и дърворезба у нас, художник със силно изявена авторска характерност, предопределена от съчетанието на резба, склуптура и рисунка. Носител е на много национални отличия, два пъти е награждаван с ордена “Св.Св. Кирил и Методий” - III степен, удостоен е със званието “Заслужил художник”, Почетен гражданин на Благоевград - 1976 г., а също така е отличен и с почетния знак на ЮЗУ “Неофит Рилски”.
Христо Бараковски става главен художник на Благоевград. Той е сред ръководителите на групата на художниците в окръжния център. След промените през 1990 г. е избран сред 3000 членове и в ръководството на Съюза на българските художници. Има изключителния принос в града ни да присъстват най-значимите палитри на българската живопис от 20-и век.
На 30 май 2012 година жизненият път на гениалния творец приключва.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета