Избрани Новини

Мазното не винаги е вредно

Вижте от кои мазнини не трябва да лишавате тялото си

През миналите години екстремни диети и маркировки по супермаркетите се опитват да ни внушат, че трябва да премахнем всякакви мазнини от диетите си и че именно те са виновни за нежеланото напълняване. Като резултат от тази нагласа, много хора започнаха да лишават телата си от нужните за тяхното развитие здравословни мазнини, които подхранват кожата и косата и контролират нивата на токсини в тялото.

Златното правило обаче си остава -  трябва да избягваме наситените мазнини. Но за да докажем, че много от другите мазнини, които избягваме, всъщност крият облаги за нас, нека разгледаме хубавите качества на няколко растителни масла и какви количества от тях е препоръчително да ядем или нанасяме върху кожата и косата си редовно.

Орехът смени кокоса

Кокосовото масло съдържа над 90% наситени мазнини (вредните). Това развитие накара хората да търсят друга по-здравословна алтернатива, масло от друга ядка, като например - орех. Ореховото масло съдържа мононенаситени мазнини и съдържа много антиоксиданти и витамини.

То предоставя Омега-3 мастни киселини, които помагат в борбата с високи нива на холестерол, елагова киселина, която предотвратява негативните ефекти на увредени клетки в тялото (които представляват една от главните причини за проявата на рак). Съдържа и високи количества магнезий и Б витамини. Ореховото масло придобива горчив вкус, ако се държи на висока температура. По тази причина се препоръчва да се използва при овкусяване на салати или като добавка към храни след готвене.   

Конопено масло

Слънчогледовото олио е евтино, но не е една от мазнините, които искате да използвате ежедневно. За разлика от него, конопеното масло се е доказало като мазнина, която е способна да подсилва имунната система по време на сезона на гриповете, да поддържа функциите на здравото сърце чрез баланса си на Омега-6 и Омега-3 мастни киселини и да подхранва мозъчните клетки чрез количествата DHA в съдържанието си.

Въпреки, че повечето хора избират рибено масло, за да се сдобият с повече Омега-3 мастни киселини, конопеното масло е прекрасна алтернатива, която не съдържа живак и е толкова щадяща към тялото, че даже бременни жени могат да я използват.

Авокадово масло

Маслото от авокадо е много сходно със зехтина, едно от най-популярните здравословни масла. Една от главните разлики е, че авокадовото масло е по-трудно достъпно по магазините. Въпреки това си струва да се открие. Това масло е перфектно за месо, направено на тиган или за лека панировка в тиган тип уок, защото много бързо качва температура.

Съвсем малко количество и кратко време е нужно, за да си направите бърза и здравословна пилешка пържола. Една супена лъжица съдържа 124 калории, които се усвояват от тялото и отделят ценни каротеноиди от 2 до 15 пъти след консумация. Когато става въпрос за здраво сърце, очи и кожа, това масло е вашият супергерой.

Без ежедневно хидратиране кожата и косата изсъхват, вследствие на което се опитват да компенсират, като се омазняват. Осигурявайте им редовни количества здравословни мазнини (особено в сухите сезони и климати), за да предотвратите преждевременно остаряване, сенки под очите и суха коса. Втривайте 2-3 капки от следните чудотворни масла върху тялото, за да поддържате косата и кожата си подхранени във всякакви условия:

Арганово масло

Аргановото масло е популярно, немазно олио за хидратиране, което се извлича от ядките на мароканското арганово дърво. Можете да го откриете в повечето фризьорски салони, защото се използва за подхранване на коса след повреждащи процедури като обезцветяване и изправяне на коса с гореща маша.

Високите количества от витамин Е предотвратяват образуването на стрии по време на бременност или като резултат от рязка промяна на теглото. По малко чист арган всеки ден поддържа естествената бариера на кожата и не позволява на водата да напуска тялото.

Рициново масло

Рициновото масло е едно от тайните оръжия за здрава кожа и се използва с тази цел от векове. Въпреки че сте го срещали най-често в салони за масаж и парфюмерии, рициновото масло заслужава да бъде част от дамския и мъжкия ежедневен режим за красота. Втриването на 2-3 капки от рициново масло върху кожата всеки ден подсигурява, че тялото ви е хидратирано, кожата ви е подхранена и тъмните кръгове под очите ви са предотвратени.

Но внимавайте откъде го купувате! Много от марките, които се продават по магазините, съдържат необработено рициново масло, което може да навреди на кожата ви. Снабдете се с рициново масло от аптеки и био магазини, за да получите най-доброто качество, което наистина може да съживи сухата ви кожа. Добавете това масло към ежедневието си, няма да съжалявате! /www.economic.bg/



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов