Избрани Новини

Обувки растат заедно с краката на децата (Снимки)

Американец създаде обувка, която "расте" с 5 номера

"Сандалите на детето умаляха. Трябва да му купим нови." Американецът Кентън Ли със сигурност е чувал хиляди пъти тази фраза. Само че решил да не действа тривиално - тоест да се отправи към мола и да започне досадна обиколка на магазините за обувки.

Кентън Ли заложил сериозно на онази фраза, която проблясва през мислите на мнозина, но бързо бива отпращана в графа "невъзможни" с гриф „забравена до поискване от следващия мечтател". Фразата е нещо от типа "А не може ли да има обувки, които да растат заедно с краката на децата?"

Кентън Ли се оказал... следващият мечтател. Само че той бил упорит. Доста. И постоянен в преследването на мечтата си. Посветил й години. Съсредоточил се върху отворена обувка, която да е удобна, здрава и конструирана така, че да приляга към детския крак в продължение на около пет години. Или на период, в който стъпалото на детето пораства с пет номера.

Кентън създал тази обувка. Но освен умния дизайн и подходящите материали, той вложил в нея желанието си да помогне на онези деца, чиито родители или липсват, или нямат възможност да им купят необходимите обувки. Американецът работи основно с организации, действащи на територията на Африка.

Събраните чрез фондацията му средства се влагат в производството и подобряването на нови и нови чифтове отворени обувки.

Хиляди деца вече израстват заедно с удобните сандали, които помагат за правилното развитие на стъпалото и го предпазват от наранявания и болести.

Кентън и екипът му, който включва немалко доброволци, имат една основна цел - да произведат възможно най-голям брой от "растящите" обувки и да ги доставят до най-бедните райони на планетата. Работа в този смисъл има предостатъчно. Статистиката сочи, че около 300 милиона деца по света нямат обувки, съобщава БНТ.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)