Избрани Новини

Днес Благоевград празнува! (снимки)

Денят започна с тържествен молебен, полагане на венци и цветя и уникална историческа възстановка


С камбанен звън, издигане на националния флаг, уникална историческа възстановка  „Зов за свобода“  и ритуали по полагане на венци и цветя започнаха честванията по повод 105 години от Освобождението на Горна Джумая.
„Нека никога да не забравяме, че в дни като днешния се прекланяме пред подвига на тези, които дадоха живота сиq за да бъдем това, което сме днес. Трябва да помним цената на свободата. Свобода, дадена ни с много кръв.  Нека сведем глави в памет на онези, които не застанаха на колене, не превиха гръб, не наведоха глави и дадоха живота си за нашето освобождение“, каза кметът на община Благоевград  д-р Атанас Камбитов.
Градоначалникът положи венци и цветя в знак на признателност към героите, дали живота си за свободата на Благоевград и присъства на уникална възстановка в деня, в който се навършват  105 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония и присъединяването им към майка България.
Жители, гости на града и стотици деца изпълниха кв. „Вароша“, където станаха свидетели на зрелищната възстановка „Зов за свобода“, пресъздаваща историята на Благоевград. В кв.„Вароша“ Национално сдружение  „Традиция“ пресъздаде  Горноджумайското въстание.  За първи път Община Благоевград съвместно с Национално дружество „Традиция“ показа подробно историческите бойни действия и хроники от 1912 година, случили се на територията на днешен Благоевград. Художествено-историческата възстановка проследи  сюжетните линии от самото въстание, възстановка на няколко от битките, провели се по време на сблъсъка с османските сили. 
На тържествата присъстваха още областният управител на Благоевград Бисер Михайлов, председателят на Общинския съвет Радослав Тасков,  заместник-кметовете Христина Шопова, Зорница Кралева и инж. Емилия Тунева, секретарят на Община Благоевград София Янчева, делегация от побратимения град Чаковец начело с кмета Стйепан Ковач, делегация от украинския град Ивано-Франковск, представляван от заместник-кмета Александър Левитски, жители и гости на града. 
Празничният ден започна с тържествен молебен, отслужен от Неврокопския митрополит Серафим и полагане на цветя на паметника на майор Иван Павлович Орлински, намиращ се в двора на благоевградската черква „Въведение Богородично“.  Свещеници от благоевградския храм отслужиха заупокойна молитва и панихида в памет на загиналите в името на свободата на Благоевград.
Тържествата продължиха на пл. „Георги Измирлиев“, където бе издигнат националният флаг на Република България. На едноименния площад се извърши ритуал по полагане на венци и цветя пред паметника на Георги Измирлиев-Македончето. Непосредствено след това шествието, предвождано от представителния духов оркестър на Сухопътните войски,  премина през централната улица на Благоевград заедно с представители на всички учебни заведения, за да спре пред паметника на Македоно- Одринското опълчение на пл. „Мите Марков“, където отслужиха ритуал по полагане на венци и цветя.  
Програмата ще продължи в 17:00 часа в ДТ „Никола Вапцаров“, където ще се проведе тържествена сесия на Общински съвет-Благоевград и церемония по награждаване на „Личност на годината“. В 19:30 часа на площад „Георги Измирлиев“ ще започне тържествен митинг-заря, а веднага след това артистите от емблематичния ансамбъл „Пирин“ ще представят празничен концерт.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов