Избрани Новини

Банско чества 105 години от своето Освобождение (снимки)

Официално бе открит паметникът Хачкар (в превод от арменски - Каменен кръст)

На днешната дата през 1912 година Банско е освободено от турска власт и 5-ти октомври по традиция се чества като празник на града. Паметният ден започна с тържествена Света литургия в храма „Света Троица”, която премина в благодарствен молебен за всички, участвали в освободителните движения, както и за здравето на празнуващите в днешния ден.

„Ако има българска земя, която никога не е свеждала глава пред османските поробители, която на всяко насилие е отвръщала с пушечен изстрел, то това е нашата земя! Това никога не бива да се забравя! Не бива да се забравя, че тук не е имало къща, която да не е била почернена, не е имало род, който да не е дал свидни чеда, потеглили към безсмъртието! И всичко това заради онзи непримирим дух на банскалии! Този дух е кънтял в суровото слово на Паисий, в учеността на Неофит Рилски. Живял е в гърдите на Терзи Никола и кир Благо Тодев. Осмислил е героизмът на смъртната чета на Радон Тодев. Пазил е керванджиите, които не само са търгували по света, но са прекарвали и оръжие за националното ни освобождение.
Този дух е жив и днес, така, както е жива паметта ни за героите и мъчениците ни. За тях, в Банско няма смърт, няма забрава!
И когато честваме днес деня на нашата Свобода, ние сме все така решими да изпълняваме заветите на великите наши предци. Все така решими да строим с памет, самочувствие и вяра. Днес Банско е зимна столица на Балканите, най-добра фестивална дестинация на Балканите, европейски град на спорта, носител на десетки други отличия...Това стана възможно, защото бъдещето на нашия град си струва усилията, нашите и на тези преди нас.
И нека Бог да бди над всички нас и над делата ни!
Честит празник, скъпи съграждани! Честита Свобода!” бе част от тържественото слово, произнесено от кмета Георги Икономов пред паметника „Банско помни героите”. На възпоменателната церемония присъстваха още заместник-областният управител на област Благоевград Иван Стоянов, кметът на община Разлог Красимир Герчев, председателят на Общински съвет - Разлог д-р Мария Копанарова, председателят на Общински съвет Петър Баряков, общински съветници, представители на политическите партии, общественици, духовници и граждани. В знак на почит към хилядите, дали живота си по време на националното освободително движение на Пиринска Македония, бяха поднесени венци и цветя.

По-рано през деня официално бе открит паметникът Хачкар (в превод от арменски - Каменен кръст). Инициативата е на Съюза на арменците в България в лицето на председателя му Арутюн Овсепян, като кметът Икономов подаде ръка и предостави терен за неговото поставяне. Банско и денят на неговото Освобождение бе избран от българските арменци с оглед на сходната съдба на двата православни народа с общ поробител, както и свързващото звено - Пейо Яворов, голям приятел  както на Банско, така и на арменския народ. Паметникът е с формата на кръст, като в основата му са вградени безсмъртните Яворови слова: „Братя, хвърляйте фесовете. От днес сте вече свободни българи”.

Кулминацията на празника е концертът на обичания от всички българи Влади Ампов - Графа, както и любимото спортно състезание за деца „Детето риболовец без дрога!”.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов