Избрани Новини

Мебели никнат като гъбки от... гъби

Процесът не изисква големи вложения, нито ползването на допълнителни ресурси

Мебелите растат като гъби след дъжд. Благодарение на смелото отношение към възможностите на гъбния мицел от страна на група лондонски дизайнери. Тук не важи стандартът на дървените и металните заготовки, както и традиционните дървени плоскости. Вместо това дизайнерите залагат на микс от мицел на праханова гъба, дървени стърготини и парченца върба.

СЕБАСТИАН КОКС, дизайнер: С течение на времето сместа се уплътнява около дървото и сраства с него. После ние я поставяме в калъпи и й придаваме желаната форма.

Процесът отнема време, но не изисква големи вложения, нито пък ползването на допълнителни ресурси.
НИНЕЛА ИВАНОВА, дизайнер: Процесът е нискоенергиен. Той не се нуждае от светлина, специална температура или влага в помещението. Образуването на всяка част отнема от четири до шест седмици.

Процесът може да бъде прекъсван в желания момент. Вежнъж оформени, детайлите влизат в разнообразна употреба. Засега лондонските дизайнери се фокусират в производството на лампи и столове. Тестовете на мебелите и предметите от новия тип смес показват отлични резултати. Себастиан Кокс не смята да спира дотам. Той иска да промени цялостното отношение към самото дърво и неговите качества.
СЕБАСТИАН КОКС: Някои от видовете, с които работим, не стават дори за дърво за горене. Ако ние успеем да намерим търговска употреба на това дърво, това ще е от полза за горите и ще се намали изсичането на дървета с високо качество.

Кокс и екипът му търсят начин за достъп до нишата на масово производство. Те са убедени, че така ще предпазят не само много дървета от изсичане, но ще задоволят и желанията на много клиенти, които се стремят да оформят жилищата и офисите си по уникален и оригинален начин. /Източник: БНТ, предаване "Зелена светлина"/



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов