Избрани Новини

Гръцка фирма не плаща за получен тютюн от Долно Осеново

Новините

07-10-2017, 15:20

Снимка:

БНР

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

В Долно Осеново разчитат на пари от гурбет

Дължи 60 хил. лева на хората

Дължи 50Над 40 тютюнопроизводители от симитлийското село Долно Осеново все още не са получили парите си за предадения преди година тютюн. Гръцка фирма дължи около 60 хиляди лева на хората в селото. Последното плащане е направено през месец март и от тогава земеделците казват, че нямат връзка с фирмата и не знаят дали ще си получат парите.

Снежана Олянова от Долно Осеново отглежда 7 декара тютюн заедно със семейството си. Миналата година продали около тон и половина от сорт катерини на гръцка фирма, която не им изплатила цялата сума.

Снежана Олянова: "Имам да взимам още 4 хил. лева от катеринито и не са ми го изплатили. Просто ги няма да дойдат да кажат една дума дали ще ги получим или няма. Няма ги да дойдат и тoва е. Ше чакате.”

Последните преводи са направени преди шест месеца.

Димитър Сегменов, земеделска кооперция Долно Осеново:ече нито на мене вдигат телефоно, нито на кмето. Тех ги и няма тука.”

Заради несигурната изкупна кампания много от жителите на селото, които години наред са гледали тютюн, вече са се отказали. Младите пък масово заминават в чужбина.

Снежана Олянова „В 1 часа ставаме нощно време да се бере, нема смисъл. Ако си намера работа - отказвам се, категорично се отказвам от тютюна. Много е трудно.”

Тази година в селото са произведени едва 120 тона, почти на половина от миналата. Реколтата обаче е добра.

Антония Сукалинска: "Хората в Долно Осеново вече са събрали и изсушили тютюна. В следващите дни той ще бъде подреден в кашони и до месец започва изкупната кампания."

Заради малкото количество тютюн производителите очакват цената да се вдигне с около 2 лева, допълва БНТ.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов