Избрани Новини

Намалява производството на мед

Глоби заплашват стопани, които не са регистрирали пчелните си семейства

Пчелари, които не са регистрирали пчелните семейства, които отглеждат за лични нужди, могат да бъдат глобени от 50 до 100 лева. Съгласно закона глобите са по-високи за пчелари, ако са еднолични търговци и юридически лица. Без регистрация те не могат да кандидатстват и за финансиране по европейските програми.

Регистрацията на пчелните семейства става във всяка Областна дирекция по безопасност на храните. Таксата е 20 лева, а подготовката на документите не отнема повече от два дни.При регистрацията задължително се сключва договор с ветеринарен лекар. По този начин всеки начинаещ пчелар ще може да се консултира с медицинско лице в случай на проблем. 

Тази година добивът на мед е много нисък. Затова и цената на меда се вдига, като килограм български мед се продава вече по 12 - 14 лева. По-евтиният мед на пазара е внос от Украйна и Китай, а в някои от големите търговски вериги има още по-евтин, но за качество не може и да става дума, категорични са опитни пчелари.

И въпреки че кризата в медодобива расте, все още се намират пчелари, които предлагат прекрасен, чист родопски мед от Смолянско и Кърджалийско на старите цени, без да търсят голяма печалба за себе си. Стига им, че медът им дава здраве на хората.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов