Избрани Новини

Кюстендилски туристи преминаха по "монашеската пътека“ /снимки/

Направиха го с приятелите от Крива Паланка, Щип, Куманово, Скопие, Пробищип, София и Благоевград

За Световният ден на интензивното ходене по покана на планинарите от Пробищип, Македония група кюстендилски туристи от ТД „Осогово“ разгледа Лесновския манастир и манастира „Св. Спиридон Чудотворец" в Македония.

„Заедно с приятелите от Крива Паланка, Щип, Куманово, Скопие, Пробищип, София и Благоевград, ние преминахме по „монашеската пътека“. Така е кръстен маршрутът, включващ пътя от Лесновския манастир до манастира „Св. Спиридон Чудотворец. Обсипаната с пъстри багри Осоговска планина, величието на манастира „Св. Гаврил Лесновски, уютът на женския манастир „Св. Спиридон Чудотворец” и гостоприемството на домакините очарова всички“, споделиха участниците в поредната туристическа изява на кюстендилското туристическо дружество.

Хубаво нещо са старините. Затаяваме дъх, когато влезем в храмове, оцелели през превратностите на историята от векове, благоговейно мълчим, взрели се в стенописи от средновековието, пред древни ръкописи и утвар... Но това, което прави един манастир истински ценен, е не само оцелелите старини, а оцелялата жива традиция, усилието, с което днешните монаси залягат да подражават в подвизаването и благочестието на основателя на своя манастир и най-достойните му следовници. А именно това безценно съкровище открихме в древния Лесновски манастир.
Преподобни Гавриил Лесновски е един от тримата велики последователи на св. Иван Рилски. Той е живял през ХІ – ХІІ век. Роден е в с.Осиче, Паланешко (Македония). Произлиза от богати родители българи и получил добро образование. Когато станал на възраст, родителите му го сгодили за невяста от добър род. Скоро обаче годеницата му умряла. Тогава той постъпил в манастир и приел монашество. С наследството, което получил от родителите си, Гавриил построил манастир с църква на името на св. Архангел Михаил в Лесновската планина, Северна Македония, близо до сегашния град Кратово. Преподобният отец събрал монаси, поставил им игумен, а самия той се уединил в планината на пустинножителство и мълчание, като се подвизавал така 30 години. После той се завърнал в своя манастир и починал на 15 януари.
Тридесет години след смъртта на преподобни Гавриил един руски монах на име Йосиф в град Средец (София) - по внушение на светеца – се отправил към мястото, където преподобният се подвизавал, намерил гроба му, открил нетленните му мощи, положил ги в ковчег и ги предоставил за молитвено поклонение на вярващите.
Много години светите мощи на преподобния Гавриил почивали в Лесновския манастир и вършили множество чудеса. Навярно в ХІІІ век някой от българските царе на Асеновата династия ги пренесъл в своята столица Търново и ги положил в църквата "Св. Апостоли" на Трапезица. Според проложеното житие на преподобния от 1330 г. "там те лежали дори досега и дават изцеление".
След османското нашествие в България следите на светите мощи на преподобния Гавриил Лесновски се губят. Основаният от него манастир по-късно бил наречен на негово име и станал важно книжовно средище. Много ценни са стенописите от 14 век, сред които особено се открояват два двойни портрета. На единия са изобразени крал Душан и съпругата му Елена, а на другия - основателят на храма Йован Оливер и неговата съпруга Оливерина. В ръцете си Йован Оливер държи модел на църквата. Забележителен е и дърворезбаният иконостас, изработен между 1811 и 1814 година. Той е смятан за един от шедьоврите на школата на Петър Филипович-Гарката, който е работил активно в този район през първата половина на 19 век.

„След четири часа по красивите пътеки на Осоговската планина преходът ни завърши с много песни, хора и вкусен боб, приготвен от домакините. Преди да отпътуваме за България, всички участници получиха атрактивни награди, подарък от ММС за Световния ден на интензивното ходене“, сподели секретарят на дружеството Силвия Михова.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов