Избрани Новини

Възпитанието на децата в духа на българското е приоритет в Благоевград

Доказателства за това са многобройните участия в международни и национални събития

В редакцията на Blagoevgrad.utre.bg се получи отворено писмо, в което група известни благоевградски културни дейци, провокирани от атаката срещу Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград, сред които са собственици на частни спортни клубове, школи, учители, творци и педагози, споделят своите виждания за обществените и културни процеси, които се случват в Община Благоевград. Публикуваме го дословно:

"До Българската общественост. Просвета, спорт и всички, които желаят възпитанието, образованието и културата в Република България да бъде на конкурентно-способно ниво в световен мащаб.

Уважаеми Граждани, общественици, държавници, политици,

Много осезателно и изключително емоционално наблюдаваме процесите, които се случват на територията на област Благоевград, в частност община Благоевград, относно гореспоменатите направления. И тъй като се считаме за тези, които работим по същество и с цялата си душа в тези области, счетохме за редно да изкажем мнението си. Не защото сме с много голямо самочувствие, не защото се имаме за повече от държавния и общински сектор, не защото сме политически или синдикално припознати, а защото сме доказали, че професионализмът в тези направения изисква напълно себеотдаване, прецизна социална и финансова дисциплина. Тази дисциплина е в резултат на обоснована и работеща в краткосрочен план програма, заложена в дългосрочна стратегия, която е разписана от Община Благоевград вследствие на обществени обсъждания от гражданското общество.
Община Благоевград доказва ежедневно, че възпитанието, образованието, спортът и въвеждането на младите хора в духа на българското е приоритет! За първи път, от толкова години усещаме присъствието на Институция, в лицето на община Благоевград, която да защитава и отстоява интересите на образованието, културата, спорта, почитта към българските традиции, занаяти и обичаи. За първи път, от толкова години, Благоевград се превърна в притегателен център на международни и национални инициативи, свързани с образованието, спорта, културата като цяло, в различните и аспекти, което влияе положително върху възпитанието на децата и не само. Доказателства за това са многобройните участия в международни и национални събития. Спечелените отличия за школите от техните възпитаници. За първи път, някой има доблестта да тръгне по трънливия път на реформата, която със сигурност гарантира равенство, правда и справедливост за работещите в тази сфера. А те са многобройни и като част от тяхното минало, ще ви кажем, че единствената причина да сме се отдръпнали от общинските детски комплекси, и спортни школи е защото в тях господстваше неразбория, интриганство, сплетничене и безхаберно отношение към талантите на България. Всички ние, нееднократно сме призовавали общинските ръководства през годините да се предприемат драстични реформи и да започне пълна мобилизация в духа на професионализма. Именно за това, заявяваме ясната си позиция в подкрепа на Кмета на община Благоевград - д-р Атанас Камбитов, който се изправи и с истински, достойни сили пое по нелекия път на промяната. Промяна, която му носи допълнителни сътресения, увеличаване броя на недоброжелатели, в лицето на хора, които искат да получават пари от държавата без да работят. Факт! Нима не виждат, колко усилия полага общинското ръководство за да самоиздържа всички тези институции, да държи таксите символични и в същото време да не пада нивото на обучението и отношението към децата, които са предпочели техните) или нашите) услуги. Защото в частните школи, уважаеми, таксите са в пъти повече от въведените в Центъра за личностно и творческо развитие - Благоевград. Отдавна отмина времето, в което социалната политика в тези направления е по-скоро милостиня.
По един или друг начин, тази такса прави децата съпричастни и отговорни към занятията, с които сами са се ангажирали. Дава се възможност на децата и на родителите им да видят и разберат дали им е интересно или не. Тази символична такса е вид ангажираност и към нас преподавателите. Съвременната структура, която Кметът Камбитов е въвел, не позволява своеволия, с тази такса, освен морално, ние сме и социално ангажирани, не пилеем време на никого и не „отбиваме номера". За нас е важно не само децата, а техните родители да се докоснат до света, който те са избрали. Грехота е да имаш тези пространства и ателиета и те да не бъдат използвани. Но за да бъде базата годна за ползване също се нуждае от поддръжка. Нека не забравяме, че разходите не са никак малки, има консумативи, амортизация и куп други разходи, наглед ниски, но всъщност основни.
На фона на много други центрове за обучение на деца нашият е не само действащ, но и развиващ се.
Дойде времето, в което тези институти ще трябва да дават резултати и да се отнасят с уважение и професионализъм към дарбите на децата ни. Но само този, който уважава труда и качествата на хората, какъвто е господин Камбитов, може да има смелостта да бъде строг, но и справедлив!
Ползите от това управление са огромни, искрено се надяваме долнопробните сплетни и некоректни хора, (голяма част стоящи на „хранилка") отдавна дали своя принос, който ние признаваме и зачитаме, в тези направления, да не спират общинското ръководство да прокарва именно тази съвременна, реалистична и стабилизираща реформа. Защото, в утрешния ден, именно това ръководство ще бъде упрекнато в безхаберие за упадъка на българското общество.
Властта не привилегия, а отговорност и Община Благоевград, тя следва тези правила и доказва, че вярва в този принцип!
Ние, частните организации и физически лица, занимаващи се с култура, спорт, образование и други възпитателни дейности, изразяваме следното становище, в подкрепа на цялостната стратегия и политика на Кметът на община Благоевград - д-р Атанас Камбитов относно образованието, културата и спорта на поверената му от гражданите територия, по компетентност:
Уважаеми Господин Камбитов,
Благодарим Ви, че за последните Седем години поставяте основата на адекватно, съвременно и реално обозримо бъдеще на децата на Благоевград. Вие, господин Камбитов, дадохте сцената на тези деца, дадохте им вдъхновението, облагородихте средата, възстановихте хъса на всички нас за да се развиваме в правилната посока. За първи път, от толкова много години, усетихме положителното присъствие на община Благоевград в нашата сфера. С днешна дата имаме удоволствието да се конкурираме с институция, която е под Вашата, а именно Центърът за личностно и творческо развитие. И това се превърна в една много благоприятна и творческа среда за толерантна и градивна конкуренция. За първи път, усетихме, че срещу нас застава сериозен „противник", което ние смятаме за вдъхновител, по пътя на развитието на децата, нравственото им формиране като личности, което от своя страна е един много важен етап от развитието/израстването им и е една своеобразна подготовка за живота им като продължители на нас, техните родители, преподаватели".



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов