Избрани Новини

Помагач на телефонни измамници получи условна присъда

Крими

13-10-2017, 08:13

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Пламен К. се е признал за виновен

След внесен в съда обвинителен акт от Районна прокуратура – Велико Търново, 20-годишен мъж е осъден за подпомагане на телефонна измама. Делото е разгледано по реда на съкратено съдебно следствие при което подсъдимият  признава вината си и приема за верни фактите изложени в обвинителния акт на прокуратурата. Съдът наложи на Пламен К. наказание две години лишаване от свобода, което е отложено с пет години изпитателен срок.

Пламен К. се призна за виновен за това, че в периода от 03.02.2017 г. до 09.02.2017 г. в град В. Търново, при условията на продължавано престъпление, в съучастие – като помагач, с неустановени лица – извършители, с цел да набави за себе си и неустановените лица имотна облага, умишлено улеснил неизвестните извършители да поддържат у различните лица заблуждение и с това да им причинят имотна вреда в общ размер на 9014,40 лева, като:

– на 03.02.2017 г. – чрез явяване на мястото, наблюдение поведението на пострадалата и двукратно вземане на оставените пари и други вещи, умишлено улеснил неизвестните извършители да поддържат възбуденото от тях заблуждение у М. Н., че е необходимо да заплати сума за извършване на операция на дъщеря й, която си е счупила крак и с това да й причинят имотна вреда, представляваща предоставената за това парична сума и други вещи в общ размер на 1 519,40 лв.

– на 04.02.2017 г. – чрез явяване на мястото и вземане на оставените пари, умишлено улеснил неизвестните извършители да поддържат възбуденото от тях заблуждение у Г.Д., че е необходимо да предостави парична сума, за да съдейства на полицейските органи за залавяне на престъпна група за измами и с това да й причинят имотна вреда в размер на 3500 лева, представляваща предоставената за това сума;

– на 04.02.2017 г. – чрез явяване на мястото, наблюдение поведението на пострадалата и приемане на предоставените пари, умишлено улеснил неизвестните извършители да поддържат възбуденото от тях заблуждение у К. П., че е необходимо да заплати 20 000 лв. и злато за извършване на операция на дъщеря й, която си е счупила крака и с това да й причинят имотна вреда в размер на 1 300 лв., представляваща предоставената сума;

– на 09.02.2017 г. – чрез явяване на мястото, и двукратно вземане на хвърлените от терасата на жилището пари и други вещи, умишлено улеснил неизвестните извършители да поддържат възбуденото от тях заблуждение у М. П., че следва да предостави парична сума и златни накити, за да съдейства на полицейските органи за залавяне на престъпна група за измами и с това да й причинят имотна вреда, представляваща предоставената за това сума и златни накити, в общ размер на 2 695 лева.

Обвиняемият  е студент  и си търсел работа. Непознато лице, се свързало с него във връзка с негова обява в интернет. Представило се за като Николай Колев – търговец на бяла техника от гр. Русе. Обяснило че трябва да събира капаро за извършени продажби на бяла техника, закупена от Германия, от клиенти на различни адреси в гр. В. Търново. Щял да му се обажда по телефона и да му казва адрес, на който трябва да отиде. Сумите от клиента трябвало да занася до гр. Русе, а за себе си да взима по 250 лева на курс. Обвиняемият си помислил, че това може да е схема за измами, но тъй като имал нужда от пари, се съгласил.

Присъдата подлежи на обжалване.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов