Започна пленерът "Хора и традиции“ в Брежани - blagoevgrad.utre.bg

Започна пленерът "Хора и традиции“ в Брежани

13 октомври 2017, 13:00 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    Сдружение "Хора и традиции“

Това са Мариана Маринова, доц. Пенчо Добрев, Валентин Ангелов, проф. Георги Драчев и Румен Дешев

Петима художници Мариана Маринова, доц. Пенчо Добрев, Валентин Ангелов, проф. Георги Драчев и Румен Дешев участват в пленера „Живопис“ 2017, който организират сдружение „Хора и традиции“ Брежани и Югозападно предприятие Благоевград.
Темата се концентрира за поредна година на природата, традициите и хората – с акцент българската гора, но художниците са свободни да търсят вдъхновение и сред хората, в 170-годишния храм на Брежани, гората и светите места на региона.
МАРИАНА МАРИНОВА участва за втори път в пленер на сдружението. Тя има над 20 изложби в страната и чужбина, носителка на множество награди, между които 1-ва награда в конкурса за живопис на ПРООН, България, за картината "Преминаване". Нейни картини са притежание на галерии и частни колекции в България, Германия, Франция, Гърция, Швейцария, Белгия, САЩ
Нейни картини са притежание на галерии и частни колекции в България, Германия, Франция, Гърция, Швейцария, Белгия, САЩ. Картините й са различни като внушение. И ако не просто гледаме, а успеем да видим картините на Мариана Маринова, ще се докоснем до духовни територии, където ще открием истини за себе си и нещата около нас, ще изживеем усещания, напомнящи получаван ето на подарък, който е надписан: "С онова чувство, отвъд думите."
Доц. ПЕНЧО ДОБРЕВ е един от най-големите майстори на съвременната българска скулптура, преподавател в Националната художествена академия София. Има над 20 самостоятелни изложби в София, Пловдив, Бургас, Хойер, Дания и др, участия в много общи изложби в страната и чужбина.
ВАЛЕНТИН АНГЕЛОВ има над 20 изложби в България, Испания, Италия, Чехия, Германия, Унгария и Русия.
Художник е на детски книги, романи и поетични сбирки, създава анимационни късометражни филми и е автор на шапката на превърналото се в символ на 90-те години предаване ”Ку-ку", на ”Хъшове" и много други.
Той е един от най-искрените разказвачи на истории. „Трудно е да хванеш четката, да отправиш поглед към платното и да излъжеш, да излъжеш подсъзнанието си. То напира да се изрази и материализира, като в медитация.”- споделя авторът.
Проф. ГЕОРГИ ДРАЧЕВ е сред утвърдените майстори на четката в Благоевград. Участвал е в повече от 100 експозиции – живопис и графика у нас и в чужбина, има и сериозни постижения в областта на декоративно-монументалните изкуства. Негови графични и живописни творби се намират в галериите на Благоевград, Шумен, Кърджали и много частни колекции у нас и чужбина – Франция, Япония, Австрия, Германия. Един от създателите на Катедрата по изобразително изкуство, проф. Драчев е в ЮЗУ „Неофит Рилски” от 1978 г., само две години след основаването на университета, той води курсове по Живопис, Приложна графика и Теория и методика на обучението по изобразително изкуство.
РУМЕН ДЕШЕВ е преподавател по изобразително изкуство в Югозападния университет “Неофит Рилски” в Благоевград, негов възпитаник. Има десетки участия в изложби и награди като особено ценна за него е наградата през 2011 година на благоевградските художници, не само за рисунките, които представи, но и за досегашното си творчество и видимо различната визия за света около него.
Изложбата от пленера ще бъде открита на 20 октомври в Югозападно преприятие Благоевград успоредно с провеждането на кръглата маса „Проблеми и перспективи за развитие на кестеновите гори в района на Брежани“, организиран от ЮЗДП Благоевград и сдружение "Хора и традиции".Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета