Избрани Новини

В Беласица започна Фестивалът на кестена

Програмата включва песни, традиционни танци и изложения, представени от хората в Подгорието

За шеста поредна година Природен парк "Беласица" провежда фестивал на кестена на 13, 14 и 15 октомври. Той се провежда в село Коларово. Основната тема на събитието са кестените, но програмата включва и песни, традиционни танци и изложения, представени от хората в населените места в района на планина Беласица.

Природен парк „Беласица“ е най-новият парк в България. Той е обявен със заповед на министъра на околната среда и водите на 28 декември 2007 година и обхваща северните склонове на планина Беласица. Общата площ на парка е 11 732 хектара. Растителното разнообразие на планината е изключително богато. На неговата територия могат да се видят много защитени растителни видове. Флората на Беласица включва над 1 200 растителни вида, което представлява приблизително 1/3 от флората на България. Обикновеният кестен тук има най-големите находища у нас и съвсем естествено е символът на Природен парк „Беласица“.

Фестивалът се организира от Дирекцията на Природен парк „Беласица“ към Изпълнителна агенция по горите, съвместно с Югозападно държавно предприятие – Благоевград, община Петрич, Българска фондация „Биоразнообразие“ и Пирински туристически форум, както и с активното участие на кметовете и читалищните секретари на подгорските села. Празника на Подгорието за шеста поредна година се осъществява благодарение и на подкрепата, която местните хора оказват.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)